Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Fagyasztott húsból sütnél steaket? Mutatjuk, mire figyelj

2022. January 26.

Akár eleve fagyasztva vásároltuk, akár mi tettük a friss húst a mélyhűtőbe, pár dologra érdemes odafigyelni felhasználás előtt.

Mire figyeljünk, ha mi fagyasztjuk le a húst?

A legfontosabb, hogy minél kevésbé kerüljön kapcsolatba a hús a szabad levegővel. Emellett azt is meg szeretnénk akadályozni, hogy nedvesség kerüljön rá, mivel az jéggé kristályosodva roncsolja a hús rostjait. Ezért az első lépés, miután kicsomagoltuk a húst az, hogy a lehető legszorosabban műanyag fóliába tekerjük, majd így fagyasztó tasakba vagy műanyag dobozba tegyük. A műanyag fólia felhasználása előtt betekerhetjük egy adag alufóliába is, sőt ha van vákuumozó gépünk, azt is bevethetjük. Ha a becsomagolással elkészültünk, fagyasszuk le a húst. Minél alacsonyabb hőmérsékleten tesszük ezt, annál jobb. Ehhez állíthatunk a fagyasztónkon, és/vagy helyezhetjük a csomagot a fagyasztó leghidegebb részébe (a láda mélyére vagy az alsó polcra).

Mi történik, ha elszíneződik a hús?

Előfordulhat, hogy a hús étvágygerjesztő márványos vörös színe szürkévé vagy barnává válik. Ez bár kevésbé gusztusos, de szerencsére élelmiszer-biztonsági szempontból teljesen rendben van. A jelenség oka, hogy amikor vákuum-csomagolják a húst, az oxigénmolekulákat kivonják belőle, amitől az bebarnul. Az elszíneződés egyébként csak a külső réteget érinti, és elkészítés után nem fog látszani.

Ez is érdekelhet: Szentségtörés-e lefagyasztani a kocsonyát?

Hogyan olvasszuk ki?

Nem feltétlenül szükséges kiolvasztanunk. Ha szuvidálni tervezzük a húsunkat, akkor mehet fagyottan is a szuvidáló fürdőbe 60 percre. Persze hagyományos módon is kiolvaszthatjuk a húst, ehhez a leginkább ajánlott két módszer a hűtőben kiolvasztás és a hideg vizes módszer. Ha a hűtőt választjuk, készüljünk fel, hogy nagyobb darabok esetén ez viszonylag sokáig fog tartani, a hideg vizes praktikánál pedig nagyobb a hús szennyeződésének az esélye.

Hogyan fűszerezzük?

Ha fagyott húst használunk, akkor módosítanunk kell az elkészítés lépéseinek sorrendjén. A fagyott húst nem fűszerezzük, hanem sütés közben adjuk hozzá a fűszereket. A legjobb, ha akkor szórjuk meg a kiválasztott ízesítőkkel, amikor már kérget sütöttünk a felszínére, de még azelőtt, hogy betennénk a sütőbe.

Témába vág:

Süssünk rántott húst! De honnan tudhatjuk biztosan, hogy mikor ideális az olaj hőmérséklete?

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!