Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A szódabikarbóna tényleg csodaszer! 2. rész

2020. June 3.

Szódabikarbónát nem csupán akkor érdemes otthon tartani, ha sokat sütünk. A háztartásban is jó hasznát fogjuk venni, mutatjuk is, mennyire sokoldalú segítség az otthonunk tisztán tartásában. Íme 16 klassz példa, éljen a szódabikarbóna! Cikkünk második része következik.

9.Mosogató

Sokan megfeledkeznek a mosogató rendszeres kitakarításáról, pedig nem vesz igénybe sok időt vagy energiát. A dugulást is könnyen megakadályozhatjuk, ha a lefolyóba szódabikarbónát szórunk, erre pedig forró vizet folyatunk.

10.A kutya és a cica fekhelye

A kutyusok, cicák kedvenc párnája vagy textillel bélelt kosara egy idő után egyre kellemetlenebb szagokat kezd el árasztani. Ha ezt tapasztaljuk, szórjuk be a felületét szódabikarbónával, hagyjuk rajta egy kis időt, majd alaposan porszívózzuk ki.

11.Krétafoltok

A kreatív gyerekrajzok minden bizonnyal nagyon cukik, de ugyanannyira bosszantóak is, hiszen a krétával készült műalkotásokat rettentő nehéz eltávolítani az asztalról vagy még rosszabb esetben a falról. Csak semmi pánik! Nedvesítsünk be egy szivacsot, szórjuk be szódabikarbónával. Óvatosan takarítsuk le a foltokat, szépen el fognak tűnni.

12.Kellemetlen szagú cipő

Könnyen felfrissíthetjük az utcai vagy az edzőcipőket némi szódabikarbónával. Szórjuk a cipőbe, hagyjuk benne egy éjszakán keresztül, majd egyszerűen rázzuk ki belőle.

13.Kisebb vérfoltok

Ha például megvágtuk magunkat, a seb ellátását követően tegyük a következőt. Először öblítsük ki hideg vízben a vérrel szennyezett textilt, majd tegyük egy vízzel teli lavórba. Adjunk hozzá pár evőkanál szódabikarbónát, áztassuk pár órán keresztül. Ezután mossuk ki a ruhát mosógépben.

14.Vágódeszka

A vágódeszkákat napi szinten használjuk, így a rajta szeletelt erős szagú, illóolajokban gazdag élelmiszerek illata könnyen bejuthat a deszka réseibe. Ilyen például a vörös- vagy fokhagyma. Hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól, szórjunk szódabikarbónát a deszka felületére. Egy citromot vágjunk félbe, majd a gyümölcs vágott felével dörzsöljük be a szódabikarbónát a fába. Végül öblítsük le.

15.Matrac

Az ágyunkba való matracot otthoni körülmények között nem tudjuk kimosni. Viszont felfrissíthetjük! Szórjuk be szódabikarbónával, hagyjuk rajta pár órán keresztül, majd porszívózzuk ki.

16.Virágok frissen tartása

És a végére jöjjön egy kakukktojás! Nem csak tisztításra, hanem a vágott virágok frissességének megőrzésére is alkalmas a szódabikarbóna. Hogy minél tovább élvezhessük szépségüket, adjunk a váza vízhez egy teáskanálnyi szódabikarbónát.

Forrás: Good Housekeeping

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!