Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Milyen gyakran ajánlott kitisztítani az ivóvizes palackunkat?

2019. November 13.

A rendszeres vízivás fontosságát nem győzik hangsúlyozni a szakemberek. Ahhoz, hogy kialakuljanak a helyes szokások, szerencsére számos praktikát bevethetünk: egy palack víz pohárral a munkahelyi asztalunkon, telefonos applikáció, amely figyelmeztet, ha nem iszunk eleget, és ne feledkezzünk meg a csinos újratölthető palackokról se. Ez utóbbiak nem csupán szépek és praktikusak, hanem környezetvédelmi szempontból is szuper jók, hiszen nem terheljük a Földet újabb és újabb szeméttel minden egyes palack víz elfogyasztása után.

A rutinos palackhasználók tudják, hogy az újratölthető üvegek tisztán tartására fokozottan figyelni kell. Aki viszont épp most vált, elbizonytalanodhat: rendben, csak víz kerül a palackba, de naponta használjuk, sőt gyakran idegen környezetben, az otthonunktól távol. Néha még ízesítjük is a folyadékot gyümölcsökkel, friss zöldfűszerekkel. Azaz sok mindennel találkozik az üvegünk, így jogos a kérdés: mégis milyen gyakran érdemes kitisztítani? Egy mikrobiológus hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy a vizes palackok tisztaságára jobban kellene ügyelni. Javaslata szerint heti egyszer forró szappanos vagy mosogatószeres vízzel kell kitisztítani az üvegünket, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól.

Figyelmeztetése azután kezdett el terjedni a világhálón, hogy egy friss tanulmány feltárta a vészjósló adatokat: bizony egyetlen palackban is rengeteg baktérium képes megbújni. 12 átlagos, vizet tartalmazó üveg vizsgálata után arra jutottak, hogy négyzetcentiméterenként 300 ezer baktérium az átlag, ám a palack szájánál ez a szám akár a 900 ezret is elérheti. Ezért hívta fel a figyelmet Dr. Philip Tierno arra, hogy alaposan ki kell tisztítani a palackok belsejét is, nem elég csak elöblíteni. A legjobb üvegtisztító kefét használni, és a palack külsejét, valamint belsejét egyaránt alapos takarításnak alávetni. Sőt, pár hetente egy mosogatógépes tisztítás sem árt.

Forrás: House Beautiful

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Létezik olyan, hogy helyes vízivási mód?

Létezik olyan, hogy helyes vízivási mód?

Igen! Amellett, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot kell bevinnünk, az sem mindegy, hogyan iszunk.
A szép bőr titka a rendszeres vízfogyasztás

A szép bőr titka a rendszeres vízfogyasztás

Reese Witherspoon, amerikai színésznő a naptejre és a megfelelő mennyiségű, rendszeres vízfogyasztásra esküszik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!