Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezzel a trükkel elvehetjük a bor kellemetlen mellékízét

Egy friss tanulmány szerint mágnest kell tenni a borba, hogy elvegyük a kellemetlen ízeket.
2018. július 3.

Ausztrál kutatók jöttek rá arra, hogy ha egy kis mágnest teszünk a boros palackba, az elveszi az állott bor zöldségszerű ízét. Minden palack tartalmaz olyan anyagokat, amelyek hozzájárulnak a bor egyedi ízéhez, viszont az alkil-metoxi-pirazinok túltengése megváltoztatja az ital szokásos, kellemes ízét.

Ahogy a tanulmányban írják: „ez az aroma olyan szőlőben található, amelyet túl korán szüretelnek le, vagy amelyet hűvös helyen termesztenek. A borászok különböző adalékanyagokkal (pl.: aktív szénnel, szagtalanított tölgyfareszelékkel) próbálták kiküszöbölni ezt a problémát – eddig sikertelenül.”

A tudósoknak pedig eszükbe jutott a mágnes. Mivel a korábbi kísérletek sikertelenek voltak, a kutatók mágneses polimereket dobtak Cabernet Sauvignon-okba, hogy elkülönítsék a kellemetlen ízt okozó összetevőket. A mágneses polimerek úgy választották ki és tüntették el a zöldséges utóízt okozó anyagokat, hogy a bor eredeti íze és aromája nem változott.

Más borokon végzett további tesztekre is szükség van még a kutatók szerint, így még nem érdemes egy mágnest dobni a polcon álló, több éves borba. De lehet, hogy működik.

via: Hello Giggles

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Néhány tudnivaló a borokról

Néhány tudnivaló a borokról

Rengeteg borfesztivál van hazánkban. Mielőtt ellátogatnánk néhányra, ismerjük meg magát az italt is.
Meddig marad friss a bor, ha már kinyitottuk az üveget?

Meddig marad friss a bor, ha már kinyitottuk az üveget?

A nagy kérdés, mely bulik után válaszra vár

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?