Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

A (reggeli) kávé nem csak arra jó, hogy felébresszen. Mutatunk egy csokor praktikus ötletet!

2020. April 28.

A kávézacc fantasztikus felhasználási lehetőségeiről már többször írtunk, most viszont vegyük számba, hogy mi mindenre jó az instant, a lefőzött vagy a frissen megőrölt kávé. Persze azon túl, hogy reggel „összerak” bennünket…

 

Fejfájás ellen 

Talán nem mondunk újat azzal, hogy egy csésze jó erős fekete segíthet a hirtelen ránk törő kínzó fejfájásos tüneteken. Nevezhetjük „népi bölcsességnek”, ám tény, hogy kutatások is alátámasztották: a kávé nemcsak placebo, hanem vetekszik a gyengébb fájdalomcsillapítók hatásával. 

 

Bútorápolószer 

Mégpedig instant kávéból! 2-3 evőkanálnyi instant kávét keverjünk ki egy kevés vízzel, hogy sűrű, krémes állagú pasztát kapjunk. Vöröses színezetű fa bútorok ápolásához még pár csepp jódot is adjunk hozzá. Egyszer használatos műanyag késsel kenjünk be a krémet a fa repedéseibe. A felesleget távolítsuk el nedves ronggyal, majd hagyjuk megszáradni. Fejezzük be a műveletet némi bútorviasszal, és viszlát, apró repedések! 

 

Autóillatosító 

Igen, a frissen őrölt kávé erre is jó! Tegyük kis vászonzacskóban az autóba, és egy ideig búcsút inthetünk a kellemetlen szagoknak. Hetente érdemes cserélni. 

 

Házi kedvencek mellé 

Ha a házi kedvencünk rossz helyen végezte el a dolgát, a gyors kártalanítás után vessük be a kávét is a makacs szagok ellen! Egy csészényi frissen őrölt kávét tegyünk serpenyőbe, melegítsünk fel lassú tűzön egészen addig, amíg kiadja az illatát. Vigyük a „tetthelyre”, amire kihűl, jó eséllyel a szag is elillan. 

 

Főzzünk is vele! 

Ha pörkölteket vagy más szaftos húsételeket főzünk, a főzési idő felénél öntsünk a lábasba egy kis csésze kávét! Mélyebb, gazdagabb lesz az étel színe, és némi extra aromára is számíthatunk. 

 

Forrás: Reader’s Digest 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!