Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
123 RF

Vajon miért fáj a fejünk, ha nem isszuk meg a szokásos kávénkat?

2020. March 17.

Mi történik a testünkkel, ha felhagyunk a kávézással, vagy csak egy ideig egyszerűen nem fogyasztjuk el a szokásos mennyiséget? A tudománynak erre is van magyarázata, ráadásul meglepően egyszerű és magától értetődő.

Az arra hajlamosak rögtön megérzik, ha nem fogyasztották el a reggeli kávét: a hiány a fejfájás jellegzetes tüneteivel kopogtat. A koffein ugyanis összehúzza az agyban az ereket, ám ha nem fogyasztunk több kávét vagy más koffeintartalmú italt, az erek kitágulnak, ez pedig átmenetileg – amíg hozzászokik szervezetünk a megváltozott helyzethez – erős, akár migrénes fejfájáshoz vezethet.

Emellett a koffein blokkolja az agyunkban az adenozin nevű neurotranszmittert. Hogy mit is jelent ez pontosan? Az adenozintól nyugodtak maradunk, a koffein viszont pont ellenkező hatást vált ki: fokozza az éberséget. Így aztán, ha leállunk a kávéval, az agyunk először nem érti pontosan, hogy mi is történik, azaz szélsebesen elkezd több adenozint termelni. Emiatt törhet ránk álmosság.

Hagyjuk-e abba a kávézást? Amennyiben orvosunk javasolja, netán komoly alvásproblémákkal küzdünk, muszáj lemondanunk róla. Emellett kijelenthető, hogy napi 4-nél több kávé nem ajánlott, ha ennél több csésze lecsúszik, akkor bizony érdemes elgondolkodni a mennyiség csökkentésén.

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Espresso Napra kávés receptek dukálnak

Espresso Napra kávés receptek dukálnak

Nemcsak meginni lehet a kávét...

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!