Hogyan lesz a kávébab héjából autóalkatrész?
2019. December 7.A világ egyik legnagyobb autógyártója, a Ford érdekes és új módszerrel próbál tenni a környezetünkért. A nemes feladatból a McDonald’s is kiveszi a részét, az étteremlánc a kávépörkölés során keletkező hulladékot – egészen pontosan a kávébab pörkölés közben lehulló héját – adja át az autógyártónak, amely aztán bioműanyagokat készít belőle. Ezzel a felhasználási módszerrel amellett, hogy kevesebb élelmiszeripari hulladék keletkezik, az elkészült autóalkatrészek könnyebbek lesznek, előállításukhoz pedig kevesebb petróleumra van szükség, így csökken a szén-dioxid-kibocsátás.
Az autóipar hatalmas nyomás alatt áll, hogy csökkentsék a káros anyagok kibocsátásának mértékét, valamint növeljék az elektromos gépjárművek gyártását, hiszen ebből az iparágból származik a teljes szénkibocsátás (széndioxid és szénmonoxid) negyede.
Az autógyártó sajtótájékoztatóján részletesen beszámolt a folyamatról. Évente több millió kilogramm kiszáradt kávébabhéjból készítenek tüzelőanyagot, a Ford és az étterem közösen új és innovatív módszert kínál ennek felhasználására. Felfedezték ugyanis, hogy a kávéhéj tartós anyaggá alakítható át, ezzel pedig egyes autóalkatrészek megerősíthetővé válnak. A héjat alacsony oxigéntartalmú kemencékben rendkívül magas hőmérsékletre hevítik, műanyaggal és más adalékanyagokkal keverik, majd különböző formákba öntik. Az anyag teljesíti azokat a minőségi előírásokat, amelyeket például fényszóróházakkal és más belső alkatrészekkel szemben támasztanak. Az új anyag kb. 20%-kal könnyebb, előállítása pedig 25%-kal kevesebb energiába kerül – nyilatkozták a Ford képviselői.
Forrás: The Verge