Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így óvjuk környezetünket takarítás közben is

2019. May 3.

Van jobb érzés annál, mint amikor egy igazán alapos takarítás után végigsétálunk az immár ragyogóan tiszta otthonunkon? Talán csak az, ha már munka közben tudjuk, hogy nem csupán magunkért, hanem a környezetünkért is tettünk egy keveset. Elég apró lépésekkel kezdeni: például próbáljuk meg minimalizálni az egyszer használatos termékeket a háztartásunkban, illetve takarítsunk a természet erejével, bolti kemikáliáktól mentesen!

 

Bánjunk csínján a papír törlőkendőkkel!

Roppant egyszerű minden alkalommal letépni egy darabot a papírtörlőből, de nagyanyáink nem tévedtek azzal, hogy mosható rongyokkal takarították a házat. Hiszen egy rongy éppen úgy fel tudja szívni a kiömlött folyadékot, mint a papírtörlő, ami viszont egy használat után a kukában landol. Mindenkinek vannak már semmire sem jó régi ruhái, textiljei, ezek pont megfelelnek a célra. Válasszuk az erős nedvszívó képességgel rendelkező pamutot!

 

Hasznosítsunk újra!

Az előző pontból következik, hogy a rongyok mellett amit csak lehet, próbáljunk meg újrahasznosítani! Így eleve kevesebb szemetet fogunk termelni, azaz takarítás közben sem fog gyorsan megtelni a kuka. Sőt, törekedjünk arra, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot vigyünk be az otthonunkba, ma már Magyarországon is elérhetők a csomagolásmentes boltok. Az elkerülhetetlen szemét pedig kerüljön a szelektív szemetesekbe!

 

Természetes tisztítószerek

Mindössze 5 természetes anyag kell ahhoz, hogy elkészítsük a boltokban kapható tisztítószerek vegyszermentes alternatíváit. Ez az 5 termék a következő: szódabikarbóna, ecet, sütőpor, durva szemű só és citromlé.

1. Szódabikarbóna: általános tisztító- és súrolószer, keverhetjük vízzel, ecettel. Utóbbival mixelve még kisebb dugulások elhárítására is bevethető.

2. Ecet: Fertőtlenít, jól oldja a vízkövet és a makacs zsíros szennyeződéseket.

3. Sütőpor: Szagsemlegesítő tisztítószer, vízzel, ecettel vagy citromlével kikeverve súroló pasztát is készíthetünk belőle.

4. Durva szemű só: Szintén tökéletes súrolásra, szinte leradírozza a szennyeződéseket. Folteltávolításra is használhatjuk.

5. Citromlé: A citrom igazi univerzális tisztítószer, hiszen a benne található citromsav ugyanolyan hatékony a szennyeződésekkel szemben, mint a boltokban kapható savas tisztítószerek. A frissen préselt citromlének antibakteriális hatása is van, ráadásul a szagokat szintén eltünteti.

 

Forrás: marthastewart.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Így lehetsz környezettudatos a konyhában (x)

Így lehetsz környezettudatos a konyhában (x)

Ismered a felelős erdőgazdálkodás védjegyét?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!