Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így lehetsz környezettudatos a konyhában (x)

Ismered a felelős erdőgazdálkodás védjegyét?
2016. November 30.

Magyarországon több mint egymillió darab Tetra Pak italos kartondobozt viszünk haza a boltokból naponta. Ez nem meglepő, hiszen a népszerű csomagolás tökéletesen védi a tejet, gyümölcsleveket a fénytől, az oxigéntől és egyéb külső behatástól,  így sokáig, biztonságosan eltartható élelmiszer kerül a családi asztalra. Mindazonáltal nagyon sok papír alapanyag fordul meg így a konyhánkban, amiről nekünk is fontos felelősen gondolkodnunk. Szerencsére a papír megújuló erőforrásból, fából készül, ezért, ha felelősen gazdálkodunk vele, sosem fogy el.

A Tetra Pak 9 éve működik együtt egy non-profit szervezettel, az FSC®-vel (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa), melynek védjegye a termékeken azt jelzi, hogy a csomagolás papírrétege felelősen működő erdőgazdálkodásból és egyéb ellenőrzött forrásokból származó fából készül.

foto1

De mitől felelős egy erdőgazdálkodás?

Az FSC tanúsítás azt igazolja, hogy a papír alapanyagául szolgáló fa kitermelésével az erdészetek nem veszélyeztetik az erdők fenntarthatóságát, az erdő élőlényeinek lakhelyét, hanem úgy gazdálkodnak ezzel az erőforrással, hogy az biztosan és folyamatosan megújulhasson.

A felelős erdőgazdaságban megőrzik az erdő környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági egyensúlyát, a kitermelt fákat újakkal pótolják, biztosítva a folyamatos megújulást. Ezekben az erdőkben is végeznek tehát fakitermelést, ám az erdőgazdaságot úgy tervezik és irányítják, hogy az ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő fenntarthatóságát.

 Ma már a Tetra Pak italos kartonok 99%-a FSC tanúsítású és egyéb ellenőrzött forrásokból származó  papírból készül, hazánkban pedig az elmúlt egy év alatt összesen 152 millió FSC logóval ellátott italos kartondoboz került forgalomba. A Tetra Pak szlogenje („Megőrzi, ami jó”) így nem csak arra utal, hogy az italos kartonba töltött ital sokáig megőrzi minőségét, hanem egyúttal jelzi a vállalat környezetvédelmi elkötelezettségét is.

Keresd te is az FSC védjegyét a Tetra Pak italos kartondobozokon, így egyszerűen, egy kis odafigyeléssel támogathatod a felelős erdőgazdálkodást. Használat után pedig gyűjtsd szelektíven a dobozokat, hiszen azok 100%-ban újrahasznosíthatók.

A Tetra Pak FSC licence kódja: FSC® C014047.

A témáról többet is megtudhatsz az Ízes élet november 30-i adásából vagy a www.megujulocsomagolas.hu weboldalon. (x)

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!