Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Medvehagyma /Fotó: Shutterstock

5 dolog, amit tudni kell a medvehagymáról

2024. March 11.

Ha március, akkor itt a medvehagyma szezonja! Ha még nem ápolsz szoros kapcsolatot ezzel a sokoldalú növénnyel, akkor ideje felzárkóznod, hiszen a tavasz egyik első hírnökeként ismert medvehagyma nemcsak számtalan gyógyhatással is bír, hanem egy csomó étel készíthető belőle, ráadásul még egészséges és finom is.

A medvehagyma aránylag könnyen felismerhető, csupán csak a gyöngyvirággal lehet összetéveszteni. Viszont ha csak egy picit is ismered ezt a csodást növényt, tudni fogod, hogy levelei élénkzöldek, fényesek és lándzsa alakúak, hosszúkás hagymáját fehér, átlátszó hártya, buroklevél fedi. Világoszöld szára két levél között hozza virággömbjét. Az ernyős virágzatban csillagszerű kis liliomvirágok helyezkednek el, a szár pedig körülbelül 30 centiméteresre nő. A medvehagyma csak humuszban gazdag, árnyékos ligeterdőkben, források mentén, nálunk főleg bükkösökben, a hegyvidékeken terem. Erőteljes fokhagymaillatát már messziről megérzi az ember. Ez az egyik fő ismertetőjegye, ami biztonsággal kizárja, hogy összetévesszük a gyöngyvirággal, vagy a mérgező őszi kikericcsel. Nevét egyébként arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják termését, és még a föld alól is gyakran kiássák, hogy hozzájussanak.

Gyűjtés

A medvehagyma gyűjtésére megmaradtak a korábban ismert általános szabályok, ám a Mecsekerdő Zrt. arra figyelmeztet, hogy a védett természeti területre továbbra is tiltott a szedése. A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben – nem védett területen – csak az egyéni szükségleteinek megfelelő, azaz naponta két kg/fő mennyiségű medvehagymalevél szedhető engedély nélkül.

Ha valami oknál fogva a törvénybe foglalt mennyiségen felül is gyűjtenénk a medvehagymából, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehetséges.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!