Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így hozzuk ki a legtöbbet a wokunkból

2019. July 11.

Bár nem alap konyhai eszköz, mégis egyre több recept indít úgy, hogy hevítsünk fel egy wokot. Nem csoda: a wokban készült ételek frissek, ízesek, pirultak, ráadásul igen gyorsan elkészülnek. Ha jól választunk és ismerjük a használatát, hamar rá fogunk jönni, hogy rendkívül hasznos eszköz, érdemes beszerezni egyet. 

 

Válasszuk ki a megfelelő méretűt

A méret az egyik legfontosabb kérdés. A túl nagy nem mindig célszerű és praktikus, otthoni használatra maximum 35 cm átmérőjű wokot válasszunk. (Ennél nagyobb esetén számolnunk kell azzal, hogy a hő nem fog egyenletesen eloszlani.) Anyagát tekintve a szénacél ajánlott: tartós, könnyen tisztítható, nem hajlik meg, mint az alumínium, illetve meg sem reped, akár a vas. Mivel sokat kell majd mozgatnunk, rázogatnunk, fontos, hogy a fogója kényelmes legyen, és ha lehet, valamilyen hőálló anyagból vagy fából készüljön. 

 

Be kell járatni

Az öntöttvas serpenyőkhöz hasonlóan be kell „üzemelni” a wokokat is. Ha így teszünk, elkerülhetjük a későbbi letapadásokat. Először gyorsan mossuk el, és hagyjuk megszáradni. Ezután borítsuk be a fogókat alufóliával, tegyük a tűzhelyre, és gyújtsunk alá a legmagasabb lángon. A woknak hő hatására megváltozik a színe, esetleg füstölni kezd, de ettől ne ijedjünk meg, csak a gyártás során visszamaradt olajok távoznak. Mozgassuk a wokot, hogy minden pontja felforrósodjon, majd hagyjuk kihűlni. Mossuk el ismét, és tegyük vissza közepes lángra a tűzhelyre, hogy megszáradjon. Amikor teljesen száraz, löttyintsünk bele egy kevés olajat, és vegyük még lejjebb a tűzhely lángját. Egy papírtörlő vagy ecset segítségével kenjük be a wok teljes felületét az olajjal. Ahogy a wok ismét felmelegszik, az olaj elpárolog. Ezt követően hagyjuk ismét kihűlni, mossuk el, majd a legközelebbi főzéskor ismételjük meg a folyamatot az olajjal.

 

Használjuk megfelelő hőmérsékleten

A wokos zöldségek egyik titka a magas hőmérséklet. A woknak eleve forrónak kell lennie, mielőtt beletesszük a zöldségeket és a húst. Tegyük először az üres wokot a tűzhelyre, gyújtsunk alá, és csak akkor szórjuk bele az előkészített alapanyagokat, amikor már füstöl. Tartsuk végig a magas hőmérsékletet. 

 

Megfelelően készítsük elő a hozzávalókat

Az ételeket gyorsan szeretnénk megpirítani, tehát nagy felületre és kis vastagságra lesz szükségünk. A zöldségeket vágjuk minél vékonyabb csíkokra, illetve a húsféléknél is törekedjünk a kis vastagságra. A hús legyen szoba-hőmérsékletű, mielőtt a wokba kerül, így egyenletesebben fog megsülni.

 

Az olaj sem mindegy

A különböző fajta olajok más-más hőmérsékleten kezdenek égni, és mivel rendkívül magas hőmérsékleten dolgozunk, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen olaj mellett döntünk. Különösen ajánlott a mogyoró- és a szőlőmagolaj, egyrészt magas gyulladáspontjuk, másrészt pedig alacsony többszörösen telítetlen zsírtartalmuk miatt.

 

Ne pakoljuk túlságosan tele

Ha csordultig tömjük alapanyaggal a wokot, túl sok nedvesség szabadul fel, az étel pedig nem pirulni, hanem sokkal inkább párolódni fog, azaz oda a ropogós végeredmény. Kisebb adagokban tegyük bele az ételt, tálalás előtt pedig alaposan forgassuk össze. 

 

Tisztítsuk megfelelően

Nem szabad csillogóan tisztára súrolni a wokot, hiszen azzal elveszítjük a bejáratás eredményét. Szappant és egyéb tisztítószert lehetőleg ne használjunk, csak áztassuk 5 percre forró vízbe, majd puha szivaccsal töröljük meg. Mielőtt eltesszük, hagyjuk teljesen megszáradni. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legbutább hiba, amit főzés közben elkövethetünk

A legbutább hiba, amit főzés közben elkövethetünk

És valljuk be, mindannyiunkkal előfordult már

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!