Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így hozzuk ki a legtöbbet a wokunkból

2019. július 11.

Bár nem alap konyhai eszköz, mégis egyre több recept indít úgy, hogy hevítsünk fel egy wokot. Nem csoda: a wokban készült ételek frissek, ízesek, pirultak, ráadásul igen gyorsan elkészülnek. Ha jól választunk és ismerjük a használatát, hamar rá fogunk jönni, hogy rendkívül hasznos eszköz, érdemes beszerezni egyet. 

 

Válasszuk ki a megfelelő méretűt

A méret az egyik legfontosabb kérdés. A túl nagy nem mindig célszerű és praktikus, otthoni használatra maximum 35 cm átmérőjű wokot válasszunk. (Ennél nagyobb esetén számolnunk kell azzal, hogy a hő nem fog egyenletesen eloszlani.) Anyagát tekintve a szénacél ajánlott: tartós, könnyen tisztítható, nem hajlik meg, mint az alumínium, illetve meg sem reped, akár a vas. Mivel sokat kell majd mozgatnunk, rázogatnunk, fontos, hogy a fogója kényelmes legyen, és ha lehet, valamilyen hőálló anyagból vagy fából készüljön. 

 

Be kell járatni

Az öntöttvas serpenyőkhöz hasonlóan be kell „üzemelni” a wokokat is. Ha így teszünk, elkerülhetjük a későbbi letapadásokat. Először gyorsan mossuk el, és hagyjuk megszáradni. Ezután borítsuk be a fogókat alufóliával, tegyük a tűzhelyre, és gyújtsunk alá a legmagasabb lángon. A woknak hő hatására megváltozik a színe, esetleg füstölni kezd, de ettől ne ijedjünk meg, csak a gyártás során visszamaradt olajok távoznak. Mozgassuk a wokot, hogy minden pontja felforrósodjon, majd hagyjuk kihűlni. Mossuk el ismét, és tegyük vissza közepes lángra a tűzhelyre, hogy megszáradjon. Amikor teljesen száraz, löttyintsünk bele egy kevés olajat, és vegyük még lejjebb a tűzhely lángját. Egy papírtörlő vagy ecset segítségével kenjük be a wok teljes felületét az olajjal. Ahogy a wok ismét felmelegszik, az olaj elpárolog. Ezt követően hagyjuk ismét kihűlni, mossuk el, majd a legközelebbi főzéskor ismételjük meg a folyamatot az olajjal.

 

Használjuk megfelelő hőmérsékleten

A wokos zöldségek egyik titka a magas hőmérséklet. A woknak eleve forrónak kell lennie, mielőtt beletesszük a zöldségeket és a húst. Tegyük először az üres wokot a tűzhelyre, gyújtsunk alá, és csak akkor szórjuk bele az előkészített alapanyagokat, amikor már füstöl. Tartsuk végig a magas hőmérsékletet. 

 

Megfelelően készítsük elő a hozzávalókat

Az ételeket gyorsan szeretnénk megpirítani, tehát nagy felületre és kis vastagságra lesz szükségünk. A zöldségeket vágjuk minél vékonyabb csíkokra, illetve a húsféléknél is törekedjünk a kis vastagságra. A hús legyen szoba-hőmérsékletű, mielőtt a wokba kerül, így egyenletesebben fog megsülni.

 

Az olaj sem mindegy

A különböző fajta olajok más-más hőmérsékleten kezdenek égni, és mivel rendkívül magas hőmérsékleten dolgozunk, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen olaj mellett döntünk. Különösen ajánlott a mogyoró- és a szőlőmagolaj, egyrészt magas gyulladáspontjuk, másrészt pedig alacsony többszörösen telítetlen zsírtartalmuk miatt.

 

Ne pakoljuk túlságosan tele

Ha csordultig tömjük alapanyaggal a wokot, túl sok nedvesség szabadul fel, az étel pedig nem pirulni, hanem sokkal inkább párolódni fog, azaz oda a ropogós végeredmény. Kisebb adagokban tegyük bele az ételt, tálalás előtt pedig alaposan forgassuk össze. 

 

Tisztítsuk megfelelően

Nem szabad csillogóan tisztára súrolni a wokot, hiszen azzal elveszítjük a bejáratás eredményét. Szappant és egyéb tisztítószert lehetőleg ne használjunk, csak áztassuk 5 percre forró vízbe, majd puha szivaccsal töröljük meg. Mielőtt eltesszük, hagyjuk teljesen megszáradni. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legbutább hiba, amit főzés közben elkövethetünk

A legbutább hiba, amit főzés közben elkövethetünk

És valljuk be, mindannyiunkkal előfordult már

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!