Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Csak óvatosan az alkohollal locsoláskor – figyelmeztet egy friss kutatás

2022. April 17.

Hosszú éveken keresztül tartotta magát az az általánosan elfogadott álláspont – amit valljuk be, az emberek többsége lelkesen fogadott –, hogy időnként egy-egy pohár bor még hasznos is lehet, ha egészségesek szeretnék maradni. Egy friss kutatás viszont kétségbe vonja ezt. A kutatás tárgya az alkalmankénti alkoholfogyasztás és a szívbetegségek kialakulása közti összefüggés elemzése volt. 371 463 résztvevő alkoholfogyasztási szokásait és egészségi állapotát figyelték meg, a résztvevőket különböző kategóriákba sorolva. Az első kategóriába kerültek azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, a másodikba azok, akik 8,4 előre meghatározott egységnyit, a harmadikba a 8,4-15,4 egységnyit, a negyedikbe a heti 15,4-24,5 egységnyi alkoholt fogyasztók kerültek. A 24,5 feletti szám már szabályos alkoholistát jelent az orvosi definíciók szerint.

 

Kapcsolódik: Ismered a pezsgő sztoriját? 

 

A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a semennyi elfogyasztott alkoholnak sincsenek pozitív hatásai, hanem csak a negatív hatások jelentkeznek arányosan súlyosabban. Minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobbak ezek a negatív következmények. Voltak kilengések, amelyek azt mutatták, hogy a 2. és 3. kategóriába tartozók közül néhány embernek kimondottan erős és egészséges a szíve, de az adatok alaposabb megvizsgálásával a kutatók arra jutottak, hogy ennek oka inkább ezeknek az embereknek az egészségesebb életmódjára vezethető vissza, persze az alkalmankénti alkoholfogyasztást leszámítva.

Tehát mindegy, mennyit iszunk, érdemes tisztában lennünk a ténnyel, hogy az alkohol növelheti több betegség kialakulásának a kockázatát, és mindenképpen érdemes az egészséges életmód mellett letennünk a voksunkat megfelelő mozgásmennyiséggel és tudatos táplálkozással.

 

Tipp: 

Döbbenetes dolog derült ki Donald Trump alkoholhoz való viszonyáról

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!