Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kis pezsgőtörténelem – tudod, mióta koccintunk a habzó itallal?

2021. December 31.

A pezsgő francia találmány, de hogy pontosan kinek a nevéhez fűződik, az már nem egyértelmű. Hivatalosan egy bizonyos Dom Pérignon nevű bencés apát találta fel, de sok történész szerint már sokkal korábban, a 17. században is készítették. Egyesek úgy vélik, hogy az olaszoknak is köze van hozzá, azaz pontosabban a rómaiaknak, habzóbort pedig egy brit gyógyszerész készített először 1662-ben.

 

Ügyes praktika: Így dobd fel a szilveszteri pezsgőt! 

 

Nevét a legtöbb nyelven Franciaország Champagne tartományáról kapta. A terület az első és a második világháborúban is a harcok sűrűjében találta magát, a leleményes franciák pedig rengeteg értékes pezsgőt rejtettek el a megszálló németek elől. Illetve ők maguk is a még római korból származó szövevényes pincerendszerekben bújtak el, ahol egyébként a palackozott pezsgőt tárolták.

Szintén a második világháború alatt a nagy pezsgőrajongó Winston Churchill többször is pezsgős hasonlatokkal írta le az aktuális helyzetet. Első találkozását Franklin Roosevelttel, az amerikai elnökkel például élete első pezsgőjének felbontásához hasonlította.

Champagne tartományban 2018-ban 362 millió palack pezsgőt állítottak elő, melynek összértéke 4,9 milliárd euró. A legnagyobb importőr az Egyesült Királyság, ahová 8,4 millió palack jutott.

 

Témába vág: 

Csilingelő buborékok

 

Forrás: delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!