Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Milyen jelentéssel bírnak a karácsony tradicionális színei?

2021. December 24.

Számos ünnephez tartoznak jellegzetes színek. Ennek egyik oka, hogy az emberek előszeretettel kapcsolnak jelentést a színekhez, és emiatt egyes színek vagy színkombinációk képesek bizonyos érzelmek kiváltására vagy emlékek előhívására. Aztán ott van a gazdasági vonzata is a dolognak. Ha egy ünnepnek van egy jellegzetes színe, az nagyban megkönnyíti a kereskedők és a reklámszakemberek munkáját, így nem csoda, hogy valamennyire erőltetik is ezeket a szín-ünnep párosításokat.

 

Hogyan lett a karácsony pont piros és zöld?

Évszázadokra visszavezethető a karácsony összekapcsolása ezzel a két színnel. Megtaláljuk középkori templomok festett üvegablakain vagy például 19. századi üdvözlőkártyákon. A keltáknál a vörös és a zöld színű magyal nagy tiszteletnek örvendett a téli ünnepekkor, az élénk színű és mégis örökzöld növényt a jólét szimbólumának tartották. Később a keresztényeknél is megjelentek ezek a színek. Részben azért, mert elég könnyen lehetett természetes anyagokkal pirosra és zöldre festeni szinte bármit, illetve a két szín eleve elég kontrasztos és figyelemfelkeltő együtt.

 

Még egy kis karácsony: Már 100 éves is elmúlt a Coca-Cola télapója

 

Mit is jelképeznek a karácsony színei?

A vörös és a zöld a két legfontosabb karácsonyi szín, különösen nyugaton, de nem csak ezek a színek jellemzőek az ünnepre. 

Vörös: Jézus vérét szimbolizálja, akinek a születését ünnepeljük ilyenkor. A Mikulás ruhája is piros, maga a szín pedig gyakran jelent szeretetet, bátorságot, szerelmet.

Zöld: az örökzöld növények – mint a magyal és fagyöngy – a kereszténységben Krisztus örök életét jelképezik. A pogány korban emlékeztetőül szolgáltak, hogy a természet a hidegben és sötétben is tovább él. A szín szimbolizálhatja a pénzt, szerencsét és egészséget is.

Arany: gyakran a Napot és a fiút (Isten fiát) jelképezi, és a keresztény felfogás szerint fényt visz oda, ahol sötétség honol. A Napkeleti Bölcsek egyik ajándéka is arany volt, szimbolizálja továbbá a gazdagságot, bőséget és ragyogást.

Fehér: nincs is karácsonyibb dolog a frissen hullott hónál, bár ilyen felénk jó pár éve nem volt. Jelenti a tisztaságot és a jó győzelmét is a gonosz felett.

Lila: az advent fő színe, előkelőséget, luxust és varázslatosságot is szimbolizál.

 

Olvasgass még a témában: 

Tudod mi a karácsonyi manók eredete? És a Mikulás irányítószáma? Karácsonyi érdekességeket válogattunk egy csokorba

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!