Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudod mi a karácsonyi manók eredete? És a Mikulás irányítószáma? Karácsonyi érdekességeket válogattunk egy csokorba

2019. December 25.

Sokunk kedvenc ünnepe a karácsony, ám a legtöbben nem kutatjuk különösebben, hogy miért pont úgy ünneplünk, ahogy megszoktuk. Számos keresztény szimbólum eredete pogány – vagy más vallásokban gyökerezik –, ugyanez a helyzet az ételekkel és a mai napig követett karácsonyi szokásokkal.

A Bibliában nem szerepel pontosan Jézus születésének ideje

A Szentírásban nem találunk pontos dátumot, sőt még az évszakra sincs utalás. Annyit tudunk, hogy Jézus születése idején a pásztorok foglalkoztak a nyájukkal. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy a Megváltó valójában nem télen, hanem tavasszal született, hiszen a bárányok borjai ekkortájt szoktak világra jönni.

Honnan jönnek a karácsonyi fények?

A történészek egyszerű magyarázattal szolgálnak. Úgy vélik, hogy az év legsötétebb időszakában az ember általános igénye a fény, a tűzzel és fénnyel összefüggő pogány szokásokból származhat a gyertya (adventi koszorú, menóra) tradíciója.

Ajtódíszek és koszorúk – régi szimbólumok

Ismét a pogány napfordulós ünnepek környékén kell körülnéznünk. A kör az élet és a természeti megújulás szimbóluma, de akár az ókori görög és római babérkoszorúkból is eredhet, amelyeket az olimpiai győzteseknek adtak. A keresztények pedig Jézus töviskoszorújával kapcsolják össze a hagyományt. Az adventi koszorúk örökzöldjei az élet folytonosságát szimbolizálják, a véget nem érő kör forma pedig Isten örökkévalóságára utal.

Candy Cane – a színes cukorpálcák

Eredetileg hófehér színben pompáztak, és unatkozó gyerekeknek adták. Szinte mindenki amerikainak gondolja, ám az első cukorpálcák Németországban látták meg a napvilágot 1670-ben. Egy kórus felügyelője készítette a gyerekeknek, hogy kibírják a hosszadalmas istentiszteleteket. Formájuk a pásztorbotokat idézi. Amerikában csak 1847-ben jelentek meg német bevándorlók hatására.

Diótörő

Eredetileg szerencsehozó kabalafigurák voltak. Az ember formájú diótörőket a 15. században kezdték készíteni Európában. Német legendák szerint a tradicionális figurák meghozzák a jó szerencsét, ám azzal, hogy királyokat vagy katonákat alkottak hasonló mintára, rejtett politikai üzeneteket is megfogalmaztak az emberek: gúnyolták az elöljárókat. Igazán híressé a 19. században, Csajkovszkij balettművével váltak. Egy eredeti és funkcionális diótörő figurát 30 különböző darabból állítanak össze, és a mai napig tradicionális módon és eszközökkel készítik.

A karácsonyi manók eredete

Létezik egy vers a Mikulásról, ebben jelenik meg először a karácsonyi manó fogalma. Clement Clarke Moore versében a Mikulás maga is egy manó volt: aprócska szánon érkezett, amelyet nyolc apró rénszarvas húzott. A Mikulást mint pici, idős és jókedvű embert írja le, különböző bundákba öltözve ábrázolja. A ruha színét a költő nem említi, a jól ismert piros öltözék Thomas Nast 19. századi illusztrációjából ered, de a mai napig is ismert Mikulás képet a Coca-Cola 1931-es reklámhadjárata ültette be a köztudatba.

A Mikulás irányítószáma

Minden évben gyerekek ezrei írnak kívánságlistát a Mikulásnak. A gondos kanadai hatóságok éppen ezért saját irányítószámot fabrikáltak a Mikulásnak szánt leveleknek. Igazán ünnepire sikeredett: H0H 0H0, azaz ho-ho-ho.

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kiderült, mennyit szoktunk költeni karácsonykor

Kiderült, mennyit szoktunk költeni karácsonykor

Így karácsonyoznak a magyar internetezők.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!