Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Neves cukrászok döntöttek az Év Bejglije versenyén – ők a győztesek!

2020. december 1.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén hagyományteremtő céllal hirdette meg az Év Bejglije versenyt. A megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni az Év Bejglije versenyre – ez utóbbi kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is. Számos különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek az Ínyenc kategóriában. Kedvelt volt a pisztácia, a tökmag, a kávé, de előfordult a sütőtök, a gyömbér és a vörösbor is a felhasznált alapanyagok között. Nézzük a győzteseket! 

 

Az Év Bejglije – hagyományos kategóriák

Az Év Diós Bejglije 

– Aranyérmes: Karl Zsolt – Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
– Bronzérmes: Nagy László – Marcipán Cukrászda, Dunaföldvár

 

Az Év Mákos Bejglije 

– Aranyérmes: Pass Szilvia – Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár
– Ezüstérmes: Szurgent Péter – Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest
– Bronzérmes: Berecz Attila – Máksüti Kézműves Cukrászda, Piliscsaba

 

Az Ínyenc kategória legjobbjai

– Aranyérmes: Angyali bejgli – Urbán Ildikó – Ildikó Cukrászda, Szarvas
– Ezüstérmes: Csemege diós – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti
– Ezüstérmes: Vörösboros-aszaltszilvás bejgli almacukorral – Kádár Ferenc – Temesvári & Kádár Cukrászat és Pékség, Tiszanána
– Bronzérmes: Csemege mákos-meggyes – Karl Zsolt, Karl Cukrászda, Dunaharaszti

Az Év Ínyenc Bejglije, az Angyali bejgli hagyományos pozsonyi tésztával készült és a töltelékénél egy mára kicsit háttérbe szorult alapanyaghoz nyúlt a készítője, a zöld dióhoz. A zöld dió évszázadokon keresztül fontos szerepet töltött be a magyar cukrászatban. Figyelemre méltó C-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.

A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szakmai zsűri.

 

A zsűri tagjai:

Auguszt József cukrászmester, az Auguszt Cukrászda tulajdonosa, a zsűri elnöke
Kovács Sándor cukrászmester a Gerbeaud korábbi legendás cukrászséfje
Pataki Ádám cukrászmester az érdi Pataki Cukrászdából
Nagy Péter cukrászmester a Szamos Marcipán cukrászséfje
Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga.

 

forrás: Drive Me Baby, KEN!Media – Turizmus Online; fotó: Cukrásznet

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 tipp a tökéletes bejglihez

7 tipp a tökéletes bejglihez

Azt most hagyjuk, hogy pontosan tudjuk, miért nem kívánjuk az év más napjain: egymás bejgliét megkóstolni ugyanis kötelező, csakúgy, mint megnézni a fát ;) Ha te is sütnél, akkor viszont ezeket tartsd szem előtt!
Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Karácsonyi menük a világ minden tájáról

Gyorskaja vagy 7 fogásos menü? Mindkettőre van példa! 2. rész.

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!