Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Az ország 17 cukrászdáját tesztelték, a kérdés az volt, hol vehetjük meg a legjobb bejglit

2020. December 18.

A Bejgli-rendőrség felállítását egy új figyelemfelhívó akció, a Vidámság Minisztériuma szervezte. A tesztelésbe olyan családi kézműves cukrászdákat válogattak be, amelyek egy-egy település, régió területén már ismertséget szereztek, és a kampány segítségével tovább növelhették népszerűségüket. 

 

A Vidámság Minisztériuma céljai között szerepel, hogy a szervezők bebizonyítsák, az élet igenis habos torta, még akkor is, ha „a nemzetközi vírushelyzet fokozódik”. A szervezők úgy vélik, ebben a vírusokkal terhelt időszakban különösen fontos, hogy megőrizzük jókedvünket. Mint ismert, az édességek mértékkel fogyasztva növelik a boldogsághormon termelését, borongós napokon ezekből egy-egy falatka finomság javít közérzetünkön. A szervezők feladatuknak tekintik azt is, hogy népszerűsítsék a klasszikus hazai édességeket, és felhívják a figyelmet a házhoz rendelésre is, amely most komoly segítség lehet a kisvállalkozásoknak.

Decemberben a hungarikumnak számító bejglit állították a népszerűsítő kampány középpontjába. Mint azt a szervezők elmondták, gasztroújságírók bevonásával 17 vidéki cukrászda bejgliét tesztelték. A legjobb három bejgli közé bekerült a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda mákos és az ajkai Kristály cukrászda diós süteménye. A főváros környékén pedig a Telki Kovászda káposztás bejglijét találták igazán különlegesnek. A Vidámság Minisztériumának megbízott kóstolói a többi cukrászda között nem állított fel sorrendet, mindössze ezt hármat emelték ki a 17 közül.

Az akció érdekessége, hogy a Balaton körül a gyerekeknek is szerveztek külön kóstolót. Nekik a balatoni mesehős, Füred Kapitány segített, hogy el tudják dönteni, melyik számukra a legfinomabb bejgli. A kilenc fős zsűri a balatonfüredi Bergmann Cukrászda és Kávéház narancsos-csokoládés bejglijét fogyasztotta a legszívesebben.

Az akcióban felhívják a figyelmet arra is, hogy nem minden bejgli, ami annak látszik. 

A bejglik minőségi követelményeire vonatkozó előírásokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza: a szabályozás szerint a süteménynek legalább 250 grammosnak kell lennie. A tölteléknek pedig legalább a késztermék 40 százalékának kell lennie. Ha ennél kevesebb diót, mákot, stb. tartalmaz a sütemény, az már nem nem nevezhető klasszikus bejglinek. Vásárláskor érdemes ennek fényében elolvasni a sütemények címkéjét, amely jó tájékozódási pont lehet a boltokban

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezek az édességek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról

Ezek az édességek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról

Sütiválogatásunkban mindenki megtalálja a kedvencét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!