Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tudod, honnan ered a karácsonyfa-állítás hagyománya?

2020. december 24.

Karácsonyfa nélkül elképzelhetetlen a karácsony, sokan tudják is, hogy az állítása egy igen régi hagyomány, de kevesen sejtik csak, hogy mennyire. Bármilyen hihetetlen, már az ókori egyiptomiaknál és rómaiaknál is volt szimbolikus jelentősége az örökzöldeknek.

 

Mikor állítottak először karácsonyfát?

Jóval a kereszténység megjelenése előtt is nagy jelentőséget tulajdonítottak az emberek az egész évben zöldellő fenyőknek. Ahogy manapság is örökzöld ágakkal, koszorúkkal, fákkal díszítik fel az emberek otthonaikat, úgy az ókorban is szokás volt örökzöldeket akasztani az ablakok és ajtók fölé. Sokfelé úgy hitték, hogy ezekkel távol lehet tartani a boszorkányokat, a szellemeket és a betegségeket.

Az északi féltekén a legrövidebb nappal és a leghosszabb éjszaka december 21-re vagy 22-re esik, ezt nevezzük téli napfordulónak. Számos ősi kultúrában istenségnek tartották a Napot, és a telet a napisten betegségével vagy legyengülésével magyarázták. A napfordulót azért ünnepelték, mert jelezte, hogy a napisten új erőre kap, és innentől minden jobb, világosabb lesz. Az örökzöldek emlékeztették az embereket arra, hogy idővel a természet újra életre fog kelni.

Az egyiptomiak egyik legfontosabb istene Ré, a napisten volt, ők szintén úgy vélték, hogy a napfordulóval Ré elkezd felgyógyulni a betegségéből, ezért az emberek zöld pálmalevelekkel díszítették fel otthonaikat. A rómaiak a napfordulót a szaturnáliákkal ünnepelték, amit Szaturnusz, a mezőgazdaság istene tiszteletére tartottak. Ilyenkor az otthonaikat és templomaikat örökzöld növényekkel ékesítették. Észak-Európában a régi kelták papjai, a druidák szintén örökzöldekkel díszítették fel a templomokat az örök életet szimbolizálva.

 

Német karácsonyfák

A ma ismert karácsonyfa-állítás szokása a 16. századi Németországból ered, ekkor a keresztények díszes fákat kezdtek állítani otthonaikban. Voltak, akik karácsonyi piramist építettek fából, amit örökzöldekkel és gyertyákkal díszítettek.

Elterjedt hiedelem, hogy Luther Márton volt az első, aki gyertyát gyújtott a karácsonyfáján. A történet szerint egy téli estén hazafelé tartva, a következő miséjén töprengve észrevette, hogy mennyire szépek a fenyőfák tűlevelein átsejlő pislákoló csillagok. Ezt a látványt szerette volna megismételni úgy, hogy fenyőt állított otthonában, amelynek ágaira gyertyákat kötözött.

 

Forrás: history.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsony újrasütve – egészséges és mértékletes a két kulcsszó

Karácsony újrasütve – egészséges és mértékletes a két kulcsszó

A fitt karácsony egészséges receptekkel kezdődik, és a mértékletesség teszi teljessé

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!