Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Karácsonyi vásár otthon: készíts házi puncsot és forralt bort

2020. december 21.

Az adventi időszaknak régóta részét képezik a karácsonyi vásárok, ám a jól ismert okból idén le kell mondanunk róluk. De egyébként is vannak, akik nem a hidegben ácsorogva szeretnének túlárazott forró italokat fogyasztani, ezért megmutatjuk, hogyan készíthetők el kedvenceink otthon.

 

Narancspuncs, a gyümölcsös klasszikus

Gyümölcsös, egyszerre édes és savanykás, a narancsnál és a fahéjnál pedig kevés karácsonyibb dolog létezik.

Kezdjünk el melegíteni 500 ml vizet, tegyünk bele 2-2 gyümölcstea- és bogyósgyümölcstea-filtert. Adjunk hozzá 1 rúd fahéjat, 4 db szegfűszeget és 250 ml narancslevet, majd az egészet jól forrósítsuk fel. Ízlés szerint keverjünk hozzá cukrot (kb. 3 evőkanálnyit), majd 100 ml rumot. Díszítsük a puncsot narancskarikákkal és fahéjrudakkal. Ha gyerekek is fogyasztanák, a rum minden további nélkül elhagyható.

 

Forralt bor, nem csak borrajongóknak

Melegítsünk össze egy lábasban 500 ml bort 300 ml vízzel, 1 fahéjrúddal és 5 db szegfűszeggel. Adjunk hozzá kb. 4 evőkanál cukrot, a cukor pontos mennyisége attól függ, hogy mennyire savas a borunk. 10 percig hagyjuk állni, és már el is készültünk. Fehér vagy vörös? Ez a recept mindkét fajta borral működik! 

 

Alkoholmentes almás-áfonyás puncs

Egy fazékba töltsünk 200 ml gyümölcsteát, 200 ml lehetőleg szűretlen almalevet és 200 ml áfonyalevet. Tegyünk bele még 2 db szegfűszeget és 1 csillagánizst, majd az egészet melegítsük fel. Csorgathatunk bele mézet is. Díszítsük almaszeletekkel.

 

Tippek a tökéletes puncshoz és forralt borhoz

1. Ha hosszabb ideig tárolnánk az italt, szűrjük le. Ha ugyanis benne hagyjuk a fahéjat és a szegfűszeget, akkor könnyen megkeseredhet. 

2. Hogy könnyebb legyen a kisebb fűszereket eltávolítani, tegyük teatojásban a lábasba.

3. Az alkoholos italokat sose forraljuk fel, mert akkor az alkohol elpárolog, a fűszerek pedig keserűek lesznek. A 60 fokos hőmérséklet az ideális, és minél lassabban melegítjük fel, annál jobb lesz a végeredmény.

4. Ha gyümölcsöt szeretnénk tenni az italba, bio vagy kezeletlen fajtát vásároljunk.

5. A forralt bornál egyáltalán nem mindegy a felhasznált bor minősége, a finom bort a forralt borban is ki lehet érezni.

6. Hűtőben a házi forralt bor és puncs 2-3 napig áll el.

 

Forrás: Frisch Gekocht

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!