Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Itt a szezon: készíts otthon puncsot, forralt bort!

2022. December 2.

Eljutsz idén a kedvenc adventi vásárodba? A klassz hangulat kétségkívül vonzó, ám az ételek és italok borsos ára miatt érdemes inkább otthon rendszeres programmá tenni a forró italok készítését. Ha így teszünk, az alkohol fajtájáról, minőségéről és a hozzáadott fűszerekről is mi döntünk, így igazán ízlésünkre hangolhatjuk a forralt bort vagy a puncsot. 

A puncs receptjét eredetileg brit tengerészek hozták magukkal Indiából Európába, a forralt bor pedig svéd vagy ókori római találmány, ezen a mai napig vitatkoznak. Jöhetnek bárhonnan, egy biztos: a tél elengedhetetlen kellékei! Lássuk, hogyan lesz igazán finom a házi forralt bor és puncs! 

Tippek, trükkök forralt borhoz 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy forralt borhoz egy kevésbé minőségi bor is megfelel. Tény, hogy nem kell egy ritka palack tartalmát „beáldozni”, de gyenge minőségű borból nem lesz finom a végeredmény. Készülhet vörös- és fehérborból is, és bár nálunk inkább a vörös az elterjedt, a fehér verzió is nagyon finom. 

 

Tipp: Próbáld ki az almás forralt bort! 

 

Bár a neve „forralt”, az alkoholt csak melegítsük, de ne forraljuk fel, hiszen attól csak elpárolog, a fűszerek pedig keserűek lesznek. A melegítés is történjen szép lassan, gyöngyöztessük a tűzhelyen a folyadékot! A fűszereket tegyük teatojásba vagy kis vászontasakba, így nem kell leszűrnünk főzés után. Apropó, fűszerek: ha nagyobb adag italt készítünk, amit aztán melegen tartunk, a fűszereket távolítsuk el, hogy ne váljon keserűvé a bor. Egyébként tobzódhatunk: fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, kardamom, csillagánizs, szerecsendió mind kerülhet bele. 

Puncs, a gyümölcsös klasszikus

A puncs igazi klasszikus, szinte minden karácsonyi vásáron megtalálhatjuk. Otthon is nagyon egyszerűen el lehet készíteni fekete teából vagy gyümölcsteából, almaléből, narancsléből. Természetesen jó fűszeresen, a fahéj és a szegfűszeg szinte „kötelező”. A hozzáadott rum miatt ezt az italt is lassan, gyöngyöztetve melegítsük! A puncs egyébként csak gyümölcsteával és gyümölcslével készítve könnyen gyerekbaráttá tehető. 

 

Tipp: Készíts otthon narancspuncsot! 

 

Forrás: Frisch Gekocht

 

Ezt már olvastad? 

Tea, de tejjel! Tudod, miért isszák így a britek a teát?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!