Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tea, de tejjel! Tudod, miért isszák így a britek a teát?

2021. October 23.

Ahogy közelít a tél, egyre többen kezdünk ismét melengető italokat készíteni magunknak. Kakaót, forró csokit vagy az örök klasszikus teát. Van, aki a zöld, más a gyümölcsös vagy a fekete teát szereti, ez egyéni ízlés kérdése. És a fekete tea kedvelőinek is megvan az a külön csoportja, akik angol/brit mintára tejjel fogyasztják az italukat. Vajon honnan jön ez a szokás, és mi a magyarázata?

Nem ez az egyetlen furcsa szokás a britek részéről, elvégre az úttest számunkra szokatlan oldalán vezetnek, és a mértékegységeiket is mixelték: az európai metrikus és az angolszász rendszert vegyesen használják. 

 

A filteresre esküszöl? A teafilter még a mosogatásban is segíthet! 

 

A szokás, hogy tejjel fogyasztják a teát, a 18. századból ered. Akkoriban különlegességnek számított a tea, hiszen vitorlás hajókon hónapok alatt jutott el a világ túlsó feléről az esős Brit-szigetekre, és az emberek szerették volna megadni a módját a fogyasztásának. Ezért a teát kínai porcelán csészékből fogyasztották, ezekből viszont csak a kiváló minőségűek – és ezért drágák – voltak azok, amelyek kimondottan jól bírták a nagyon forró folyadékokat. A nagy többség által megfizethető porcelán viszont bizony megrepedt a forró folyadék hatására. Erre a problémára jelentette az a megoldást, hogy előbb tejet töltöttek a csészékbe, majd arra a teát. Nemcsak a csésze maradt egyben, hanem az akkor még nagyon drága teán is spórolni tudtak. A felszolgált tej-tea keverékének arányáról pedig megállapítható volt, hogy a házigazda mennyire tehetős.

 

Tudtad? Mitől „bubble” a bubble tea? És mi az a boba?

 

Ha tennénk egy próbát az angol módra elkészített teával, jöjjön egy jó tanács. Kezdjük a tejjel, majd arra töltsük a teát, így kellemesebben keveredik a két íz, és valamelyest finomabb lesz az eredmény, mintha a forró teára töltenénk a tejet.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!