Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mitől „bubble” a bubble tea? És mi az a boba?

2021. August 14.

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a mókás kinézetű bubble tea. Először még csak az interneten vagy nyaraláskor találkozhattunk vele, de újabban már itthon is kipróbálhatjuk. Mi is ez a tea pontosan, illetve honnan származik?

 

Minden Tajvanon kezdődött az 1980-as években

Nem tudjuk pontosan, ki találta fel, több teaárus is magának vallja, annyi azonban biztos, hogy valamikor 1986-87-ben jelent meg először Tajvan szigetén. Akkoriban a tea, a jégkása és a boba (ezek a kis golyók a bubble teában) mind kedveltek voltak külön-külön, viszont azt nem tudjuk pontosan, ki kombinálta össze először a fenti hármat. A boba került a csésze aljára, erre rétegezték a jégkását, majd felöntötték teával. Így született meg a bubble tea.

 

Az eredeti alapja klasszikus fekete tea tejjel

Ha betérünk egy bubble teát árusító helyre, rengeteg fajta közül választhatunk. Az eredeti recept fekete tea tejporral, ma viszont már kaphatunk könnyű gyümölcsteából vagy matcha teából készült verziót is. 

 

És mi az a boba?

Ezekből a kis golyókból szintén többféle létezik. A legelterjedtebb tápiókából készül, ezt tápiókagyöngynek nevezik. A tápióka-keményítő egy cassava nevű, Brazíliában őshonos növényből kerül kinyerésre, és a japánokon keresztül jutott el Tajvanra a 19-20. század fordulóján.

Maguk a kis golyók puhák és ruganyosak, elég szokatlanok a legtöbb ember számára, és valószínűleg ennek köszönheti a bubble tea a sikerét.

 

De nem a golyók miatt lett bubble a tea neve…

A bubble buborékot jelent, így gondolhatnánk, hogy innen ered az ital neve. Mégsem ez a valóság! Ha próbáltunk már tejes teát felrázni, megfigyelhettük, hogy a felszínén buborékok keletkeznek, erről a habos-buborékos állagról kapta a tea a nevét. Ironikus, hogy a legtöbb bubble tea ennek ellenére nem fog habzani, ugyanis a nem klasszikus gyümölcsteás vagy matcha teás változatok erre alkalmatlanok. 

 

Egészséges?

Tele van cukorral és szénhidráttal, ezek és a benne található koffein ad ugyan egy jó kis energia löketet, de sokkal egészségesebb, ha egyszerű teát vagy kávét fogyasztunk. És nem egy olyan esetről is tudunk, amikor a tápiókagyöngy a fogyasztó torkán akadt, épp ezért nem is ajánlott 4 év alatti gyerekeknek. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!