Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Matcha Tsuki

Szereted a matchát, azaz a japán zöld teát? Már tematikus matcha-bárba is ellátogathatsz itthon

2021. July 19.

Latte, limonádé, fagyi, sajttorta – klasszikus finomságok, amiket már „matchásítva” is megkóstolhatunk a főváros két pontján. A Matcha Tsuki ugyanis a Kálvin téri üzlete mellé a napokban nyitotta meg második egységét Budán, az Allee bevásárlóközpontban. A speciális teázó és kávézó ötletgazdái a matcha nevű ősi japán zöldtea-port használják legtöbb termékük alapanyagaként, ami nemcsak egészséges, hanem különösen finom ízt is kölcsönöz az ételeknek és italoknak.

Specialty kávézókban és néhány cukrászdában eddig is belefuthat
tunk egy-egy matchás termékbe, de tematikus matcha-bárt csak tavaly októberben kapott Budapest. A Matcha Tsuki első egysége a Kálvin téren nyílt, a nagy sikerre való tekintettel pedig már második helyük is várja a vendégeket Budán, az Allee bevásárlóközpontban.

Fotó: Matcha Tsuki

Ahogy a név is sugallja, a Matcha Tsuki kínálatában szintén minden a matcha nevű japán zöldtea-porból készül. Az ősi, keleti alapanyag ugyanolyan jól passzol hideg és meleg kávékhoz, teákhoz, süteményekhez, mint fagylaltokhoz vagy akár gyömbérsörhöz. A zöld színű finomságok nemcsak különleges ízük és kinézetük miatt keltik fel a vásárlóközönség figyelmét, hanem az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaik miatt is.

Bejárták Japánt a legjobb alapanyagokért

Almásy Gyula, a Matcha Tsuki egyik tulajdonosa több mint 2 éve tervezte már a matcha mekkát – ennyi idő kellett ahhoz, hogy kidolgozza a koncepciót, kitalálja és lepróbálja azokat a desszerteket és italokat, amiket immár két fővárosi helyszínen kaphatunk. Gyula üzlettársaival együtt 2 hétig járta Japánt, hogy a megfelelő matchát felkutassák, még teaültetvényen is dolgoztak, hogy mindent megtudjanak a zöld aranyról.

„Keleten nagyon népszerűek a matchából készült ételek és italok, mifelénk azonban csak most barátkozunk velük. A mi helyeink Közép-Európa első tematikus matcha-bárjai, amelyeknek célja, hogy különleges környezetben mutassák be a vendégeknek a japánok zöld aranyát. Mi három különböző, prémium kategóriás matchaporral dolgozunk – a legdrágábból készül a tea, a kevésbé drága, de még mindig kimagasló minőségű matchapor az italokba kerül, a culinary pedig a süteményekbe” – mondta Almásy Gyula.

Fotó: Matcha Tsuki

Egészség, minőség, umami

A matcha tea az egyik legegészségesebb ital, melynek mindennapi fogyasztása jótékony hatással bír a szervezetre és a bőrre is. Erősíti például az immunrendszert, segíti a bőr regenerálódását, fokozza a zsírégetést, és még sorolhatnánk. Mint mondják, egy matcha tea 10-15 hagyományos zöldtea egészségre gyakorolt hatásával ér fel.

A matcha az egyetlen olyan zöldtea, amely esetén a legfiatalabb, egész tealevelet elfogyasztjuk, valamint a szüretelés előtti beárnyékolás által még jobban megőrzi értékes tápanyagait. Rengeteg klorofillt és L-theanint termel, melyek együttese adja meg a lágyabb, édesebb, úgynevezett umami ízvilágot. A klorofillnak köszönhető egyedi, semmivel össze nem téveszthető, vibrálóan zöld színe van, akár a smaragdnak. A matcha teát a legmagasabb minőségű és legaromásabb zöld teaként tartják számon. Egyszerre tölt fel energiával, segít a koncentrációban és relaxációs hatása is van az elmére” – árulta el Gyula.

Az ötletgazda szerint aki egyszer megkóstolja a matchás finomságokat, abból garantáltan törzsvendég lesz. Ha viszont ódzkodunk tőle, enyhébb és intenzívebb ízvilágú termékek között is válogathatunk. Plusz kedvesség, hogy sok mentes édességet is tartanak az üzletekben.

A Matcha Tsuki elnevezés egyébként nem egy japánosra hangszerelt édességbolt becéző formája – a tsuki japánul hatást, illetve szerencsét jelent, és az csak hab a tortán, hogy kimondva a magyar cuki szót halljuk ki belőle. A tulajdonosok remélik, hogy a Matcha Tsuki siker lesz, és hamarosan vidéken, valamint külföldön is terjeszkedhetnek.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!