Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ez a legfinomabb paradicsomos spagettiszósz titkos hozzávalója

2019. September 5.

Egy fárasztó, munkával töltött nap után semmi másra nem vágyunk, csak egy percek alatt összedobható vacsorára. Ha meleget ennénk, de tényleg nincsen sok idő – és kedv – a konyhában sürögni-forogni, az egyik tuti befutó egy gyors tésztaétel lesz. Feltesszük forrni a vizet, beleöntjük a kiszemelt száraztésztát, közben pedig már bontjuk is ki az üveges tésztaszószt… 

Álljunk meg egy pillanatra! Amíg felforr a víz és kifő a tészta, egy ripsz-ropsz házi szósz is elkészíthető, amely úgy fűszerezhető, ahogy csak szeretnénk, ráadásul garantáltan nem fog mesterséges adalékanyagokat tartalmazni. Ha a – talán – legnépszerűbb paradicsomos verzióra esik a választásunk, vessünk be egy titkos hozzávalót is a még finomabb végeredményért!

Ez pedig nem más, mint az instant kávé. A trükk akkor lett széles körben ismert, amikor a brit szupermarketlánc, a Sainsbury’s reklámkampányában arra ösztönözte a főzni szerető embereket, hogy tegyenek instant kávét a bolognai szószba. Vagyis egészen pontosan azt ajánlották, hogy keverjenek egy teáskanálnyi instant kávét a csirke vagy marha alaplébe, majd ezt adják hozzá a készülő szószhoz. 

Első hallásra furcsa ötletnek tűnhet, de egyáltalán nem logikátlan, ugyanis a kávé kesernyés aromája segít kiegyensúlyozni a paradicsomos ragu alapvetően édeskés ízvilágát. Ha pedig nem szeretnék instant kávét használni, akkor adhatunk a szószhoz hagyományos főzött kávét is, ebben az esetben a kesernyés ízvilág még inkább érvényesülni fog.

Több híres séf is tesz kávét ételeibe. Ana Sortun séf például kakaóport szokott a tésztaszószba szórni, a kakaópornak és az instant kávénak pedig elég hasonló az íze. A kávé-húsos szósz kombinációra szintén van példa, Michael Solomonov Philadelphiából régóta ad kávét a húsok főzővízéhez, ugyanis az füstös, pirított ízt ad a húsnak. És a végére jöjjön egy klasszikus példa: a chili con carnéba szintén szoktunk egy kis kakaóport vagy étcsokit tenni, és ezt akár kávéval is kiválthatjuk. 

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!