Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Jöhet egy kis csípős? A kakasszósz titka

2019. May 16.

Sokan rajonganak érte, mások pedig egyszerűen nem értik, hogy mi annyira jó a Srirachában, vagyis a kakasszószban. Egy biztos: az utóbbi években Magyarországon is hatalmas népszerűségre tett szert, aki szereti a csípős ízeket, már egészen biztosan kipróbálta. Érdekesség, hogy az eredeti szósz nem a Távol-Keleten, hanem Kaliforniában készül, a Huy Fong Foods cég gyártja egészen elképesztő mennyiségben. A gyár óránként 3000 darabot, évente 20 milliónyit készít a jellegzetes üvegben kapható szószból. A pontos receptúra természetesen titkos, de azért nagyjából tudható, hogyan is készül a Sriracha.

 

David Tran, a feltaláló

A vietnámi háború végén David Tran, a szósz feltalálója kénytelen volt elhagyni az országot. Amerikába menekült, ahol folytatta azt, amit hazájában elkezdett: csípős szószt gyártott. Elsősorban az Egyesült Államokban élő vietnámi embereket szerette volna kiszolgálni, akiknek ugyanannyira hiányozhatott a csípős íz kedvenc pho levesük tetején, mint neki. Hamarosan megalapította a Huy Fong Foods céget – a név egyébként beszédes: David a Huey Fong elnevezésű hajón hagyta el az országot –, a többi pedig már történelem.

 

Miből áll?

A címke szerint a szósz fő összetevői a csili, a cukor, a só, a fokhagyma, a desztillált ecet és a xantán gumi.

Ahogy a legtöbb csípős szósznak, úgy a kakasszósznak is a paprika és az ecet képezi az alapját, a Sriracha vörös jalapeño paprikától válik csípőssé. Meglepő módon az ételek csípősségét mérő Scoville-skála alapján a szósz csak mérsékelten számít csípősnek, ugyanis csípősségének mértéke 2200, ezzel összevetve a Tabasco szósz 3750, a Cayenne csilipaprika pedig 50000-es értéket ér el. A kakasszószhoz a csilit magjaival együtt megőrlik, majd összekeverik az ecettel. Ez utóbbi a csípős szószokban kettős funkciót lát el: lebontja a csilit, illetve tartósít is.  

 

Fontos az időzítés

A Srirachához használt paprika csak az év 4 hónapjában terem, ezért a gyártás első lépését erre az időszakra ütemezik. A gyárban a csilit összekeverik a sóval, a fent említett ecettel és további tartósító anyagokkal, majd lezárt hordókba teszik. Ezekből a hordókból készül a szósz folyamatosan, egy év alatt a gyárban majdnem 50 millió kilogramm csilit használnak fel.

 

Ízesítés

A cukor és a fokhagyma ízesítésre szolgál a szószban, cukortartalma nagyjából megegyezik egy átlagos ketchupével. Ha aggódnánk a hozzáadott cukor miatt, megnyugodhatunk, szinte lehetetlen annyit fogyasztani belőle, hogy elérjük a napi ajánlott cukorlimitet. Senki sem enne meg belőle napi fél üveggel, ugye?

 

Sűrítés

A legtöbb csípős szósz elég híg, a kakasszósz viszont olyan sűrű, mint egy ketchup. Ez valószínűleg a hozzávalók aránya és a xantán gumi adagolása miatt lehetséges.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen ízesítőket, szószokat tegyünk a hűtőbe és melyeket ne tartsuk ott?

Milyen ízesítőket, szószokat tegyünk a hűtőbe és melyeket ne tartsuk ott?

A legmegfelelőbb íz és állag eléréséhez fontos tisztában lenni azzal, hogy a különböző ízesítőket (méz, ketchup, stb.) hol kell tárolni

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!