Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Ezek a világ legkedveltebb szószai

2019. július 15.

Sokak szerint a fűszeres szószok nem egyebek, mint az elrontott ételek végső mentsvárai. Mi nem így gondoljuk, hiszen egy finoman ízesített szósz jóval többre hivatott, mint elnyomni a nem egészen tökéletesre sikerült étel ízét. A jó szósz kiegészíti az ételt, hozzáad egy kis pluszt, de semmiképpen sem kezd el uralkodni rajta. Tegyük a szívünkre a kezünket: hány szószos üveg sorakozik a hűtőszekrényünk ajtaján? Jó sok, ugye? És azon elgondolkoztunk már, hogy az a bizonyos hűtőajtó hogyan is nézhet ki a világ más részein? Mutatjuk.

 

Áfonyadzsem, a skandináv kedvenc

Amikor életünkben először tértünk be a legismertebb „skandináv lakberendezési üzlet” éttermébe, valószínűleg meglepődtünk, hogy miért is kerül áfonyadzsem vagy áfonyamártás egyes sós fogások mellé a tányérra. A válasz roppant egyszerű: imádják a svédek! Az áfonya vadon terem Norvégia és Svédország nagy területén, és rendkívül fontos szerepet játszik a skandináv konyhában. Létezik sűrűbb és folyékonyabb, illetve édesebb és savanykásabb fajtája is.

 

Agliata, az olasz fokhagymaszósz

Olaszországban tésztaételek, halak és húsételek mellé egyaránt szoktak agliatát adni. Általában fokhagyma, zsemlemorzsa, ecet és néha olívaolaj keverékéből készítik. Liguria tartományból származik, a mai Genova környékéről, és már a római korban ismert volt. Ráadásul nem csak finom, hanem sokoldalú is, a szardíniai verzióját – amely paradicsommal és vörösborecettel készül – a halászok a friss fogás tartósítására is használták magas ecet- és fokhagymatartalma miatt.

 

Gochujang, a koreai alapszósz

Több ezer éve ismert szósz a Koreai-félszigetről, amely eredetileg szárított szójababból, koreai pirospaprikából, rizslisztből és sóból készült fermentálással. Manapság sok helyen keményítővel készítik. Az íze az enyhétől a pokolian csípősig terjed, némi sós és édeskés mellékízt is érezhetünk benne. Ha ételek mellé adják kísérő szószként, általában felhígítják cukor, ecet és víz keverékével.

 

Vegemite és Marmite, Ausztrália és Nagy-Britannia kedvencei

A Vegemite-ot 1922-ben találta fel egy sajtkészítő. Élesztővel készülő sós, kenhető krém, amely meglepő módon elég sok vitamint tartalmaz. Néhány ételnek alap hozzávalója, de általában csak pirítósra szokták kenni. A Marmite hasonlóan alapélelmiszernek számít, szintén élesztő alapú, de eltérő ízű szósz. 

 

Datu Puti, a filippínó konyha alapja

Fűszeres, csípős fehér ecet csilivel, fokhagymával és gyömbérrel megbolondítva. Sós, rettenetesen csípős, nem csoda, hogy megfázás esetén is ezt fogyasztják.

 

Harissa, Észak-Afrika kedvence

Marokkó, Tunézia, Algéria és Líbia autentikus ételeiben szinte mindig felfedezhetjük ezt az erős paprikából, sóból, fokhagymából és olívaolajból készülő, számos fűszerrel kikevert csípős szószt. Lehet hígabb vagy sűrűbb krém, úgy tartják, hogy minél sötétebb a színe, annál jobb.

 

Tahini

A tahini alapvetően szezámmagkrém pirított szezámból, a Tigris és az Eufrátesz folyók környékén készíthették el először, nagyjából 3500 éve. Nélkülözhetetlen eleme a humusznak és a különböző pitával készült szendvicseknek. Összekeverhetjük tengeri sóval, fokhagymával és citromlével is, hogy még jobban feldobjuk az ízét.

 

Currywurst-szósz, a német street food

Németország kolbásznagyhatalom, Berlinben találták fel az egyik legelső street foodot, a currywurstot is a hidegháború idején. Persze akkor még ismeretlen volt a „street food” fogalma… A rengeteg ott állomásozó katona „etetésére” egy utcai árus a britek által kedvelt curryport keverte össze ketchuppal, majd nyomta sült kolbászra. Mondani sem kell, óriási siker lett. Mára évi 800-850 millió adag fogy belőle, pontos receptje pedig nincs, a legtöbb árus saját elképzelése szerint alakítja az arányokat, illetve kever bele egyéb fűszereket.

 

Halszósz, az ázsiai konyha nélkülözhetetlen kelléke

A thai halszósz, vagyis a nam pla sós ízű óceáni halból készül, három rész hal, egy rész só arányban keverik össze az alaphozzávalókat. Hónapokig fermentálják, amíg egységes állagú folyadékká nem változik. Más országokban kicsit különbözik az előállítás folyamata, így a vietnámi nuoc-nom vagy a ngan bya yay Mianmarból ízben is eltér valamelyest.

 

Aioli, a mediterrán konyha alapja

A Földközi-tenger térségének sokoldalú és kedvelt szósza, amely tulajdonképpen nem más, mint fokhagymás majonéz. Házilag is elkészíthetjük tojássárgájából és semleges ízű olívaolajból, pici sóval, fokhagymával, valamint ízlés szerint citromlével. Jól passzol sült krumplihoz, salátákhoz, valamint hamburgerhez és pirított zöldségekhez. Különösen kedvelt Franciaország déli részén.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen ízesítőket, szószokat tegyünk a hűtőbe és melyeket ne tartsuk ott?

Milyen ízesítőket, szószokat tegyünk a hűtőbe és melyeket ne tartsuk ott?

A legmegfelelőbb íz és állag eléréséhez fontos tisztában lenni azzal, hogy a különböző ízesítőket (méz, ketchup, stb.) hol kell tárolni

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.