Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Frissüljünk fel egy csokor illatos mentával! Mutatjuk, mi mindenre használható a konyhában

2019. június 12.

Mi a közös egy klasszikus angol borsóételben, a kedvenc joghurtos mártogatósunkban és a kubai mojitóban? Egy egyszerű és szerény kinézetű zöldfűszer, a menta. A fenti három példából azonban jól látszik, hogy szerepe egyáltalán nem elhanyagolható a konyhában, finom és sokoldalú, desszertekhez épp úgy adhatjuk, mint sós főételekhez.

 

Összetéveszthetetlen illata miatt már az ókorban is kedvelt volt, a görögök fürdővíz illatosítására használták, az ókori egyiptomiak pedig a sírokba is tettek belőle. Több mint 600 fajtája ismert, és nem csupán frissítő ízű, hanem igen egészséges is. Számtalan pozitív élettani hatása ismert: erősíti az immunrendszert, illetve felveszi a harcot a különböző légúti fertőzésekkel szemben. Nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint magnéziumot, kalciumot és káliumot.

A menta növény imádja a napot, így nyáron is jól fogja magát érezni a kertünkben vagy a balkonládánkban. Az ültetéssel viszont legyünk körültekintőek: a rozmaringhoz és a zsályához hasonlóan szeret elburjánzani. Felejtsük el a közös virágcserepet, és a kertben is hagyjunk neki bőven helyet.

 

Mire használhatjuk a konyhában?

1. Alkoholos és alkoholmentes koktélokhoz, italokhoz: a mojitónak és variánsainak elengedhetetlen összetevője. Ha pedig nem használjuk fel az adott koktélhoz, még mindig díszíthetünk a kis levélkékkel. Dobhatjuk limonádéba, savanykásabb szörpökbe és jeges teába. Sőt, mentából hagyományos cukorszirupos szörpöt és likőrt is készíthetünk.

2. Süteményekhez, desszertekhez: nem csupán díszítésre, hanem ízesítésre is! Remekül passzol a citrusos jegyekhez, legyen szó egy finom citromtortáról vagy lime-os uborkás jégkásáról.  

3. Pesztóhoz: grillezett halak mellé remek kísérő egy kevés mentás pesztó. A leveleket törjük össze tetszőleges olajos maggal, sóval és reszelt parmezánnal, végül krémesítsük olívaolajjal. Aki nem szereti az erős menta ízt, vegyítheti bazsalikommal.

4. Nagyon jó párost alkot a zöldborsóval és egy kevés citrommal. Adhatjuk borsókrémleveshez, zsenge, nyárias borsófőzelékhez, illetve a fish&chips mellé kínált borsópüréhez is.

5. A borsóhoz hasonlóan finoman harmonizál a semlegesebb ízű cukkinivel.

6. Joghurt, kígyóuborka, só, citromlé: ezek egy átlagos tzatziki alapvető összetevői. Csíkozzunk hozzá bátran mentát, nem fogja elrontani.

7. Húsok mellé. Sült csirke, pulyka vagy bárány mellé remek választás a joghurtos-citromos mentamártás.

8. Gyümölcsökhöz. És most nem csak az édességekre gondolunk, gyümölcslevesbe vagy húsok mellé tálalt szószokba – rebarbara, egres, ribizli, mangó chutney – is tehetünk mentát.

 

Forrás: foodbeast

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.