Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Sokféleképp variálható és pillanatok alatt elkészül: Mentás zöldborsókrém Luca-módra

Szendvics toppingként, vagy mártogatósként ajánlott, de...
2017. március 21.

Kristóf konyhája az Ízes élet hasábjain ebben a hónapban olyan recepteket ismertet meg veletek, amelyek bár igazi ínyencségek, a sarki boltban is könnyedén bevásárolhattok hozzájuk. Ez a zöldborsókrém nem más, mint  bizonyíték arra, hogy az igaz barátságok határtalanok, és hogy az étel pont olyan, mint a szeretet: örökre összeköti az embereket. Az eredeti receptet – citrommal, olívaolajjal – tel avivi barátnőm, Seres Luca álmodta meg, majd én csakhamar hozzáadtam a mentát, és így tálalom tel avivi lakáséttermünk brunch-ain. A zöldborsókrém-evolúció következő szakasza akkor köszöntött be, mikor Wertheimer Kinga barátnőm – hivatásos földimogyoró rajongó – beledarált a krémbe egy adag pirított, sós mogyit, így megszületett a vegán szendvicskrémek királynője, a tunki-tunki, amely mára számos piacon kapható. Három muskétás – és egy örökké variálható recept.

 

Hozzávalók

2-4 főre
  • 1 csésze (2 és fél decis pohár) fagyasztott, felengedett, vagy konzerv, lecsöpögtetett, esetleg friss zöldborsó
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék menta – frissen a legjobb
  • só, bors
  • fél citrom leve

Elkészítés

A zöldborsót és a mentát egy robotgépbe, vagy egy keverőtálba öntöm, és botmixerrel, vagy a konyhai robotgéppel krémes pürévé aprítom – a botmixer ebben az esetben (is) elengedhetetlen, bevallom, én kettőt is tartok arra az esetre, ha az egyik konyhai serénykedés közben tönkremenne.

Belekutyulom az olívaolajat, belefacsarom a citrom levét, sózom, borsozom, majd még egy párat pörgetek rajta – míg homogén masszát nem kapok.

Csinos kis tálban teszem az asztalra – tunkolható kenyérrel vagy pitával, mint a humusz, de még egy gnocchi-fogásnak is jól áll édes-krémes tésztaszószként.

Extra tipp: aki nem rajong a mentáért, bazsalikommal is kipróbálhatja, szuperül áll neki, de a Kinga-féle földimogyorós verzió is abszolút világbajnok.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Tavaszváró sajttorta -  egy igazán meglepő hozzávalóval

Tavaszváró sajttorta - egy igazán meglepő hozzávalóval

Egy biztos, ez a desszert tejmentes, tehát laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják!
Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Talán nem véletlen, hiszen egy valódi íz, illat és boldogságbomba!

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.