Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Talán nem véletlen, hiszen egy valódi íz, illat és boldogságbomba!
2017. január 22.

Ismerjük meg a minden ízű curryt, a massaman-t!

Aki járt már nálam a Kristóf Konyhája food truckban, tudhatja, mennyire odavagyok a  curry-ért – nálunk otthon is minden harmadnap “indiai kaja” van, ezért aztán igyekszem a hagyományos curry-t időről időre variálni és újraálmodni.

A “massaman” egy klasszikus thai curry, amely elsősorban abban tér el az indiai változatoktól, hogy a szokásos “százféle” indiai fűszer mellett még ezer másik is van benne – de tényleg, egy valódi íz, illat, és boldogság bomba.

Ne rémítsen meg senkit a hosszú összetevő-lista, a nagy részük mind-mind fűszer – ezek felhajtására a Négy Égtáj Ízei a Fővárosi Vásárcsarnok mellett “egy megállós” beszerzési lehetőség. Itt ugyan készen is lehet massaman pasztát vásárolni, de olyan jó móka otthon készíteni.

Ez a világszerte hihetetlen népszerűségnek örvendő fogás a BBC közvélemény kutatása szerint bolygónk egyik kedvenc fogása, Magyarországon mégis kevesen ismerik. Nos, itt az ideje, hogy ezen (is) változtassunk, együtt. A csicseriborsó instant-megoldás, de természetesen tofu kockákkal, más zöldségekkel, vagy akár dzsekfruittal is szuperül működik. Ez utóbbi egy húsos textúrájú gyümölcs, melyet – szintén a “Négy Égtáj”-ban – konzerv formájában lehet beszerezni. 

Hozzávalók

2 hatalmas, vagy 4 visszafogott adag
  • 1 púpos evőkanál kókuszzsír
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 csapott kávéskanál római kömény
  • 1 csapott kávéskanál őrölt koriandermag
  • 1 csapott kávéskanál kurkuma
  • 2 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 2 szegfűszeg
  • 1-2 csipet szerecsendió
  • 2 db kardamom
  • 2 db babérlevél (elhagyható)
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 2 fokhagyma gerezd 
  • fél doboz kókusztej
  • 3 evőkanál sürített paradicsom, vagy mégjobb a szárított paradicsom paszta
  • 1 evőkanál juharszirup, vagy agaveszirup
  • 1 evőkanál tamarind paszta, vagy miso paszta
  • 2 evőkanál mogyoróvaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 csipet csili
  • fél lime lereszelt héja és leve
  • friss korianderzöld, vagy thai citromfű 

Elkészítés

Holdacskákra vágom a hagymát, vékony szeletekre a fokhagymát, és hámozom, majd vékonyra szelem a gyömbért. 

A kókuszzsírt serpenyődbe dobom, és miközben forrósodik, belehajigálom az összes fűszert – ez lesz ugyanis a curry lelke. 

Amikor már sistereg, hozzáadom a gyömbért, fokhagymát, a hagymát és fokhagymát, és állandó kevergetés mellett pirítom, majd rákanalazom a juharszirupot, és aranybarnára karamellizálom. 

Most jöhet a csicseriborsó – őket is megkapatom kicsit a fűszeres olajjal,  majd mehet bele a mogyoróvaj, a paradicsompaszta, a tamarind paszta, és a szójaszósz. Alaposan összekavarom, rotyogtatom, sercegtetem, majd mielőtt még megégne, megkínálom a kókusztejjel. Ismét kavarok rajta párat, majd lefedem, és takaréklángon főzöm három percen át. 

Egy perccel a főzés vége előtt belereszelem a lime héjart, belepréselem a levet is, majd megkavarom, és korianderzölddel megszórva is tálalom. Klasszikus párolt rizzsel, wokban pirított zöldséges rizzsel, vagy simán csak egy gyors indiai lepénykenyérrel is végtelenül izgalmas fogás. 

Fotó: Salamon Sára

Fotó: Salamon Sára

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hal(l)atlan Fish&Chips

Hal(l)atlan Fish&Chips

Avagy tofu rudacskák ropogós édesburgonya falatokkal
Steiner Kristóf: Szábihra fel!

Steiner Kristóf: Szábihra fel!

Sült padlizsán és avokádó szendvics pikáns mangó szósszal, szezámmag krémmel
Steiner Kristóf „lecsója”

Steiner Kristóf „lecsója”

Zöld saksuka spenóttal, kelkáposztával, cukkinivel

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.