Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Látkesz-fasírttal töltött mini sütőtök, grillezett paradicsommal

Avagy a hanukai konyhai csoda
2016. December 24.

Hanuka elsősorban abban különbözik a karácsonytól, hogy az események nem egy-két nap alatt kulminálnak, hanem nyolc napon át zajlik a dajdaj. Abból a szempontból ez egyenesen tragikus, hogy már hetekkel hanuka előtt elindul a nagy zabálás, és az ünnep jegyében minden olajban sütve készül el.

A látkesz, blincsesz, vagy tócsni, vagy lapcsányka, esetleg fluta, vagy netalán-tán röszti a hanuka  elengedhetetlen kelléke. Rendszerint semleges, szinte palacsintatészta-szerű íze van, ám egy kis trükkel valódi fasírttá nemesíthető.

Mivel a vacsora készítésben sokkal jobb vagyok, mint a vallásos áhitatban – a gyertyagyújtást követő énekekből én mind a mai napig csak a „hanuka”, és az „ámen” szavakat értem, de azokat demonstrative üvöltve visítom, akárhányszor elkapom őket a dalban -, inkább ezzel a kis konyhai csodával járulok hozzá a családi ünnephez.

Hozzávalók

személyenként
  • 1 db hokkaido vagy más mini tök
  • 3 evőkanál vörös lencse
  • fél szem édesburgonya vagy burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szem koktélparadicsom
  • 3 szem mogyoró, vagy gyöngyhagyma (lehet ecetes is)
  • 1 szál újhagyma
  • füstöltpaprika
  • szárított vagy friss zöldfűszerek: oregánó, bazsalikom, és rozmaring (ízlés szerint variálható)
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • 1 kiskanál magos mustár
  • só, bors

Elkészítés

1. A sütőt 175 fokra melegítem elő, és a fokhagymát gerezdekre szedem, de nem hámozom meg.

2. A tököt hosszában félbevágom, kikaparom a belsejét, majd megfűszerezem őket sóval, borssal, füstölt paprikával, meglocsolom olívaolajjal, majd a forró sütőbe tolom sütőpapírral bélelt tepsin, negyed órácskára.

3. Most jön a szupergyors fasírt: a lencsét kávédarálóban finom porrá őrlöm, majd sóval, borssal, füstölt paprikával és apróra vágott zöldfűszerekkel keverem össze.

4. A krumplit a reszelő nagy lyukú oldalán apróra nyesem, belekanalazok egy kiskanál magos mustárt és pár csepp balzsamecetet, majd a lencse liszttel kikeverve apró golyóbisokat formázok, és forró olajon pirítom őket.

5. A fűszerkeverékkel és az olajjal a többi zöldséget is megkínálom. Minden fűszeres olajtól fényes finomságot sütőpapírral bélelt tepsire rakok, a magház helyére pakolom a fasírtokat. s betolom a forró katlanba további 20 percre.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ropogós bacon – húsmentesen

Ropogós bacon – húsmentesen

Íme a megváltás azoknak, akik odavannak a füstös-édes ízű, roppanós-húsos “szalonnáért”, ám egészségügyi vagy etikai okoknál fogva lemondtak az állati alapanyagokról.
Tormás-almás céklakrém naranccsal megbolondítva

Tormás-almás céklakrém naranccsal megbolondítva

"A cékla az valami egészen csodálatos dolog.."

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!