Látkesz-fasírttal töltött mini sütőtök, grillezett paradicsommal
Hanuka elsősorban abban különbözik a karácsonytól, hogy az események nem egy-két nap alatt kulminálnak, hanem nyolc napon át zajlik a dajdaj. Abból a szempontból ez egyenesen tragikus, hogy már hetekkel hanuka előtt elindul a nagy zabálás, és az ünnep jegyében minden olajban sütve készül el.
A látkesz, blincsesz, vagy tócsni, vagy lapcsányka, esetleg fluta, vagy netalán-tán röszti a hanuka elengedhetetlen kelléke. Rendszerint semleges, szinte palacsintatészta-szerű íze van, ám egy kis trükkel valódi fasírttá nemesíthető.
Mivel a vacsora készítésben sokkal jobb vagyok, mint a vallásos áhitatban – a gyertyagyújtást követő énekekből én mind a mai napig csak a „hanuka”, és az „ámen” szavakat értem, de azokat demonstrative üvöltve visítom, akárhányszor elkapom őket a dalban -, inkább ezzel a kis konyhai csodával járulok hozzá a családi ünnephez.
Hozzávalók
személyenként- 1 db hokkaido vagy más mini tök
- 3 evőkanál vörös lencse
- fél szem édesburgonya vagy burgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szem koktélparadicsom
- 3 szem mogyoró, vagy gyöngyhagyma (lehet ecetes is)
- 1 szál újhagyma
- füstöltpaprika
- szárított vagy friss zöldfűszerek: oregánó, bazsalikom, és rozmaring (ízlés szerint variálható)
- olívaolaj
- balzsamecet
- 1 kiskanál magos mustár
- só, bors
Elkészítés
1. A sütőt 175 fokra melegítem elő, és a fokhagymát gerezdekre szedem, de nem hámozom meg.
2. A tököt hosszában félbevágom, kikaparom a belsejét, majd megfűszerezem őket sóval, borssal, füstölt paprikával, meglocsolom olívaolajjal, majd a forró sütőbe tolom sütőpapírral bélelt tepsin, negyed órácskára.
3. Most jön a szupergyors fasírt: a lencsét kávédarálóban finom porrá őrlöm, majd sóval, borssal, füstölt paprikával és apróra vágott zöldfűszerekkel keverem össze.
4. A krumplit a reszelő nagy lyukú oldalán apróra nyesem, belekanalazok egy kiskanál magos mustárt és pár csepp balzsamecetet, majd a lencse liszttel kikeverve apró golyóbisokat formázok, és forró olajon pirítom őket.
5. A fűszerkeverékkel és az olajjal a többi zöldséget is megkínálom. Minden fűszeres olajtól fényes finomságot sütőpapírral bélelt tepsire rakok, a magház helyére pakolom a fasírtokat. s betolom a forró katlanba további 20 percre.