Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Ez az egyik legmenőbb krumpli: Hasselback burgonya

2016. november 26.

A sűrűn beirdalt, fűszeres finomságokkal csepegtetett, sütőben sült burgonya valami olyan gyönyörűség, amivel még a leggiccsesebb naplemente sem veheti fel a versenyt. Akkor tökéletes, ha belül szinte vaj-szerűen krémes, kívül pedig ropog, mint a chips – legalább is így tartja a klasszikus recept, amely egy stockholmi menzáról (igen, nem egy flancos-puccos étteremből, hanem egy iskolai étkezdéből) származik. Ez is mutatja, hogy igazi kulináris csodák bárhol megszülethetnek – nem csak sokcsillagos evődékben. Akár a mi konyhánkban is. Én természetesen nem bírtam magammal, és kipróbáltam a hasselback édesburgonyát, sőt, a céklát is, a szokásos fokhagymás-olívaolajas dresszinget pedig megkínáltam némi aszalt paradicsommal és vegán sajttal. Az egyetlen trükk, hogy míg az édesburgi bő fél óra alatt elkészül, a krumplinak egy egész órára van szüksége, a céklának pedig másfélre – ha többféle zöldséget sütök egyszerre, így érdemes tartani a “timingot”.

Én a burgonyához, édesburgonyához, vagy céklához ezeket használtam fel, darabonként – de tényleg csak a fantázia szabhat határt annak, ki mivel szeretné megtölteni ezt a szépséges, ehető harmonikát.

Hozzávalók

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 5 teáskanál olívaolaj
  • 1 evőkanál reszelt vegán sajt
  • 1 evőkanál apróra vágott aszalt paradicsom
  • 1 evőkanál magozott fekete vagy Kalamata olívabogyó
  • só és őrölt fekete bors
  • pár csipet füstölt paprika
  • friss bazsalikomlevél

Elkészítés

1. A sütőt 200 fokra melegítem elő, majd egy szép, szabályos zöldséget választok, alaposan megmosom, és nagyjából két milliméterenként bevagdosom – de csak annyira, hogy a zöldség “talpa” egyben maradjon.

2. Kikeverem a préselt fokhagymát, olajat, sót, borsot és füstölt paprikát. Vékony szeletekre szelem a vegán parmezánt (szinte forgács-szerűre, hála a krumplihámozónak sajtszelő hiányában). Az olívabogyóeszt is vékony karikákra vagdosom.

3. A beirdalt zöldségemet jól meglocsolom a fokhagymás keverékkel úgy, hogy minden szelet közé csurogjon be belőle.

4. Ahogy említettem, az édesburgonya fél óra, a krumpli 50-60 perc, míg a cékla akár két órát is elvan, ezt alufóliába burkolással felgyorsíthatjuk.

5. Akárhogy is, a sütés utolsó 12 perce előtt kikapom, és a hézagokba szórom a finomságokat: sajtot, aszalt paradicsomot, miegymást. Sütés után kínálom meg a friss bazsalikommal, de a snidling vagy oregano is remekül passzol hozzá – minden a tölteléken múlik. Készülhet akár curry krémes Hasselback is, ennek a korianderzöld és az apróra tort sós mogyoró szórat lenne a legjobb barát. De ez már egy következő recept…

6. Friss salátával, és mindenféle tunkolni való szósszal tálalom – kedvenceim a tunki-tunki kencék (beszerezhető Kinga barátnőmtől a Pancs Gasztroplacc piacon vasárnaponként Pesten), de persze bárki keverhet krémeket kedvére, mondjuk egy jó citromos-olívaolajas, fokhagymás tofu-tejföl remekül passzol hozzá.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!