Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Kókuszolajon pirított, fehérborban párolt portobello gombaragu

Vegán cottage sajttal, friss bazsalikommal. Steiner Kristóf receptje
2016. október 1.

Hozzávalók

2 személyre
  • 3 fej portobello gomba
  • 5 dkg tofu (lehet füstölt, snidlinges, paprikás, de hagyományos is)
  • negyed vöröshagyma
  • 2-3 csipet inaktív élesztőpehely (bio boltokban kapható, sajtos ízű csoda)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kókuszkrém
  • só, bors
  • friss bazsalikom
  • kókuszolaj
  • olívaolaj
  • fél pohár fehérbor

Elkészítés

A portobello gomba létezése már önmagában bizonyíték Isten létezésére – ízes, illatos, húsos, és még nyersen is isteni finom – egy kis olívaolajon, fokhagymával és balzsamecettel grillezve, fűszeres tofukrémmel megtöltve pedig majd’ megszólal. Ez utóbbi szófordulat egyes vegánok szerint “politilailag inkorrekt” poén lehet, hiszen a gombák “se nem növények, se nem állatok”, így sokan immorálisnak tartják a fogyasztását. Megvallom, én – bár nem viselek bőrt, és az állatokon tesztelt kozmetikumokat is kerülöm – gombát egyelőre fogyasztok – mivel nincs agyuk, és feltételezhetően nem éreznek fájdalmat.

Én viszont érzem a gyönyört, amint rájuk harapok – ez a recept az utóbbi időben egyik legnagyobb kedvencem, nem csak azért mert szuper-gyorsan elkészül, hanem azért is, mert rengetegféleképpen variálható: sülhet bele cukkini, padlizsán, napon szárított paradicsom, de még spenóttal is isteni.

1. A gombákat húsos szeletekre vágom.

2. A fokhagymát hámozom, és felaprítom, a vöröshagymát levelekre szedem.

3. A kókuszkrémet egy kistálba kanalazom, belemorzsolom a tofut.

4. Apróra vágom a bazsalikomot (és ha használok, a szárított paradicsomot is), majd az élesztőpehelyt is a krémhez adom.

5. Sózom, borsozom, egy kis olívát is csepegtetek bele, majd egy villával vagy az ujjaimmal szétmorzsolom.

6. Egy serpenyőben kókuszolajat hevítek kis-közepes lángon, beledobom a fokhagyma és vöröshagyma darabkákat – addig pirítom, míg nem vész el a színe, de azért kissé elkezd üvegesedni.

7. Mikor már nagyon serceg, pár csepp balzsamecetet adok hozzá, és elhelyezem a portobello gombafejeket a serpenyőben.

8. A gombafejeket 1-2 percen át pirítom mindkét oldalon, közben pedig a hagymalevelekre is figyelek, ne égjenek meg – mikor már majdnem készen vannak meglocsolom őket a fehérborral, és hagyom, hogy majdnem teljesen elpárologjon a nedű az izzó serpenyőben.

9. Levéve a tűzről a tetejére morzsolom a tofu-túrót, és gálánsan meghintem bazsalikommal. A tetejére a legszebb leveleket válogatom ki – és már készen is áll a szervírozásra.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vegán „paprikás krumpli”

Vegán „paprikás krumpli”

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!
Édes-savanyú-csípős leves (tej- tojás- és gluténmentes vegán recept)

Édes-savanyú-csípős leves (tej- tojás- és gluténmentes vegán recept)

Igazi melengető ez a sűrű, csípős, édes-savanyú leves. Önmagában, vagy nagyobb étkűeknek egy kis desszerttel komplett menü is lehet. Kitűnően illeszkedik a tej, tojás- gluténmentes étrendbe. A non plus ultra, hogy vegánok is nyugodtan ehetnek belőle.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?