Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vegán maceszgombóc – levesbe, vagy köretként

Van spenótos, aszalt paradicsomos, kapros, diós változat, de a hagyományos, sóval-borssal ízesített pászkagolyó is mennyei falat.
2016. november 5.

A maceszgombóc igazi kényelmi kaja – ami az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy egy másodperc alatt megvan, vagy hogy a kanapén heverve kell tunkolni, sokkal inkább azt, hogy előhozza a család, az otthon, a közös emlékek kényelmét, emlékeket idéz, amelyek a legkellemesebb, leggondtalanabb élményeinkhez kötnek.

Aranyló zöldségleves pufók gombóckákkal – amelyeket százféleképpen variálhatunk. Van spenótos, aszalt paradicsomos, kapros, diós változat, de a hagyományos, sóval-borssal ízesített pászkagolyó is mennyei falat. Bármilyen leves legjobb barátja lehet, a klasszikus, “puritán” zöldséglevesben pl. főtt répával és fehérrépával, ugyanakkor isteni köret afféle alternatív zsemlegombócként, szószos ételekhez, sőt, akár előétel is lehet belőle, izgalmas mártásokkal megpakolva.

Hozzávalók

  • 4 evőkanál csicseriborsó liszt
  • 4 evőkanál kókuszzsír
  • szénsavas víz
  • 2 csésze maceszliszt (vagy őrölt pászka)
  • 2 tk. só
  • ½ tk. fekete bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • ízlés szerint apróra vágott zöldfűszerek

Elkészítés

Egy nagy edényben elkészítem a csicseriborsó “tojás” masszát: a négy evőkanál csicseri-őrleményt egy kanál olvasztott, de nem forró kókuszzsírral, és annyi vízzel keverem ki, hogy felvert tojás állagot kapjak.

Egy másik edényben alaposan összekeverem a maceszlisztet a sóval, borssal, szerecsendióval.

A száraz hozzávalókat a maceszes őrleménybe forgatom, és hozzáadom a maradék kókuszolajat, illetve annyi vizet, amennyire feltétlen szüksége van, hogy keverhető, ne gyúrható legyen.  Nagyjából fél csésze szénsavas vizet szokott felvenni. Eztán a keveréket hűtőszekrényben fél órán át pihentetem.

Eljött a kifőzés ideje: nedves kézzel kis golflabdányi gombócokat formálok belőlük, majd a gyöngyöző levesben (vagy ha köretnek készül, forró vízben) addig főzöm őket, míg felbukkannak a felszínen – nem kell őket fél órán át főzni, mint a hagyományos, tojásos változatot, mert akkor szétmállnak a levesben. Jó tudni: frissen az igazi, ha sokáig állnak, hajlamosak megszottyosodásra.

matzaball-soup2

 

1/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édes maceszgombóc

Édes maceszgombóc

A levesbetétek sztárja, a maceszgombóc nem csak a húslevest teszi teljessé, de érdemes édesen is kipróbálni.
Sós maceszgombóc

Sós maceszgombóc

A maceszgombóc igazi klasszikus a levesbetétek között. Tasnádi Ákos, a Macesz Huszár étterem konyhafőnöke megmutatja a legjobbat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.