Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Tormás-almás céklakrém naranccsal megbolondítva

"A cékla az valami egészen csodálatos dolog.."
2016. november 12.

A cékla az valami egészen csodálatos dolog – elég ránézni, hogy az ember tudja: felette áll minden unalmas színű, sápadt zöldségeknek. Ehhez képest rengetegen idegenkednek tőle – sokan a „nemszeretem” kategóriába sorolják a karalábéval, sóskával, és egyéb „furcsaságokkal” egyetemben. Míg az oroszok levest készítenek belőle, amelytől a legtöbb magyar szintén ódzkodik, hazai konyha elsősorban savanyúságként gondol rá – pedig a sütőben, alufóliában fokagymával és rozmaringgal sült cékla tökéletes köret, és jóval egészségesebb a krumplinál.

Én a magam részéről saláták és öntetek alapanyagaként gondolok rá – az egyik kedvenc fogásom, a Kristóf konyhája szakácskönyvemben „Kaymak saláta” néven futó finomság főszereplője is, lilahagymával, piros kaliforniai paprikával, paradicsommal, dióval és tahinivel. Most azonban egy szuper-izgalmas ízpárosítással a tormával társítjuk – ez nem más, mint a „házeret”, a kelet-európai zsidó konyha vívmánya, mely tökéletes szendvicsek és welcome-falatkák ízesítésére. Nem szabad azonban szendvicskrémként gondolni rá, hiszen meglehetősen erőteljes íze van – inkább amolyan alternatív „wasabi”, vagy „piros arany”, amelyből csupán néhány csepp kerül a kenyérre.

 

Hozzávalók

fél csésze, kb 125 gramm
  • 1 nagy fej cékla
  • 1 kiskanál étkezési ecet (lehet alma, fehérbor, de akár balzsamecet is)
  • 2 evőkanál reszelt torma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 alma
  • fél narancs
  • só, petrezselyem

Elkészítés

1. A céklákat megmosom, forrásban lévő vízbe zuttyantom őket, ahol mintegy fél órán át puhulnak – ez persze mérettől is függ, de egy villa mindig kéznél van, hogy csekkoljam, nem –e maradtak keménykések.

2. Addig is egy kis keverőtálba felhalmozom a többi hozzávalót: a narancs héját a reszelő kislukú oldalán aprítva, az ecetes tormát rápúpozva (vigyázat, ha majonézes, akkor már biztosan nem vegán), majd jöhet az alma, amelyet hámozás után szintén a reszelő kislukú oldaláról, vagy – akinek még maradt a nagyi konyhájából kimentve – almareszelővel küldök a szószba. Alternatívaként készen vásárolt almapürével is működik ám a dolog. Mehet bele az olívaolaj, és a narancs leve is.

3. Mire a céklácska kihűlt, minden más készen áll – ideje meghámozni, és – ismét vagy sajtreszelő segítségével, majd alaposan megkevergetve egy kiskanállal, vagy negyedekre nyesés után a botmixerrel krémes, sűrű szószt készítek az összes hozzávalóból.

4. Frissen nyesett petrezselyemmel megszórva tálalom – tökéletes társa a két hete elregélt „halmentes töltött hal” receptemnek, de gyakorlatilag bármilyen sós finomsággal isteni és meglepő kísérő.

Extra tipp: narancs helyett citrommal vagy mandarinnal is működik, alma helyett a körte is zseniális választás, a petrezselyem friss kaporral is kiváltható, aki pedig retteg a tormától, próbálja ki finomra reszelt fehér, vagy sárgarépával – ez utóbbihoz egy újhegynyi, fokhagymanyomón átpréselt friss gyömbér is dukál.

Fotó: Salamon Sára

Fotó: Salamon Sára

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gyors citromkrém

Gyors citromkrém

Ezzel az olcsó, pillanatok alatt elkészíthető citromos joghurtkrémmel biztos sikert arathatunk.
Répakrém

Répakrém

Egészséges reggeli vagy vacsora. Nem csak gyerekeknek!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!