Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Hal(l)atlan Fish&Chips

Avagy tofu rudacskák ropogós édesburgonya falatokkal
2017. január 10.

Íme egy recept azoknak, akiknek szent meggyőződésük, hogy a vegánok fűszálakon tengődnek, vagy hogy minden falat ami lecsúszik a torkukon olyan egészséges kell, hogy legyen, mintha legalábbis mi fény-lények lennénk. Nem, kérem. Köztünk, vegánok között is vannak sokan (és bevallom büszkén, én közéjük tartozom), akik “bűnöznek” időnként…

Ez persze nem azt jelenti, hogy ráfanyalodok egy kis halacskára – sokkal inkább azt, hogy alkalmanként igenis eszem olajban sülteket, és gyerekes vonzalmat érzek a kirántott ételek iránt. Így született meg ez a hal mentes, édesburgonyával készült “fish and chips” recept. A tenger gyümölcseinek aromájáról az alga gondoskodik, az édeskrumpli elkészítése pedig ismerős lehet a Kristóf konyhája szakácskönyvből: a “Tökéletes ropogós sültkrumpli” receptje bizony a batátával is működik, sőt, még rövidebb ideig is tart az elkészítése, és állítólag valamivel egészségesebb is.

No nem mintha ez olyan sokat számítana, mikor úgy is gyöngyöző sörrel fogom leöblíteni – mintha csak a brightoni mólón, “London tengerpartján” a vurstliban vásároltam volna…

 

Hozzávalók

2 adaghoz
  • Fél csomag (kb. 125 gramm) tofu
  • 1 evőkanál szárított tengeri alga (bármilyen lehet, de én a szálasat szeretem, nem a lapocskásat)
  • 1 kiskanál szójaszósz
  • 3 evőkanál liszt (gluténérzékenyek kukoricaliszttel vagy magliszttel is kiválthatják)
  • 3 evőkanál csicseriborsó liszt
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa (gluténérzékenyek gluténmentes kenyér szeleteket pirítva vagy kiszárítva, majd konyhai robotgépben morzsává darálva könnyedén készíthetnek búza-mentes morzsát)
  • 1 nagy szem édesburgonya megmosva, héjastul

  • bors
  • ízlés szerint fűszerek - az én kedvenc keverékem mostanság a füstölt paprika és reszelt perzsa (fekete szárított) citrom
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés

 

A krumplit felnegyedelem és héjastul az előmelegített sütőbe helyezem, és   190 fokon adok nekik egy jó 30 percet, hogy megpuhuljon és  felhólyagosodjon. Ezalatt pont lesz időm elkészíteni a    halrudacskákat.

A tofut “halrudacskáknyi” darbokra nyesem.

Az algát kissé átmosom, majd egy serpenyőbe dobom, meglocsolom a szójaszósszal, és annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Alacsony hőfokon melegítem-puhítom.

Úgy öt perc után elhelyetem benne a tofu szeleteket. További öt percen át melengetek őket, és hagyom, hogy beszívják a tenger mámorító aromáját.

Közben három tálacskába halmozom a panírhoz valókat: a lisztet és a morzsát laposba, a csicserilisztet mélyebbe. A csendesen fődögélő alga vízből egy-két evőkanállal átkanalazok a csicseri liszthez, majd annyi vízzel engedem fel, hogy csomómentesre keverve olyasmi állaga legyen, mint a felvert tojásnak.

Az első tofu rudacskát lapos szűrőkanállal kisegítem a serpenyőből, a lisztbe helyezem, alaposan beburkolom, majd mehet a “tojásba”, végül a morzsába hempergőzik meg alaposan. Ezt végignyomom az összes delikvenssel. 

Ha az édesburgonya megpuhult a sütőben – ezt egy villával vagy vékony késsel könnyedén lecsekkolhatom –, kikapom a katlanból, és várok, míg kezelhető állapotba kerül. Ezalatt előkészítem az olajat: egy mélyebb serpenyőt félig felöntök vele, és közepes lángra helyezem.

Ezután megmosom a kezem, majd fogom az édesburgonyát, és szabálytalan, ormótlan darabkákra töröm – nem számít sem az alakjuk, sem a pontos méretük, a lényeg, hogy mindegyik falatnyi legyen, tehát vagdosni már ne kelljen őket később.

Ha forró az olaj, belepakolom a héjában sült tört krumplit, és 5 percenként forgatva a falatkákon aranybarnára sütöm – én azt szeretem, ha itt-ott már meg is kapja őket a forró olaj, és egy picit égettek lesznek, de ebben a perverziómban nem kell feltétlenül osztozni.

A kész darabokat tésztaszűrőbe kanalazom egy szűrőkanállal, durvára őrölt borssal és nagy szemű tengeri sóval és a kedvenc fűszereimmel kínálom meg, majd félreteszem kicsit, és gyorsan kisütöm a hal(hatatlan) rudacskákat is – mindkét oldalán másfél-két perc kell nekik legfeljebb. Ha megvannak,őket is a tésztaszűrőre tessékelem.

Szerintem a legmenőbb a “fish and chips”-t újságpapírban tálalni, de aki szerint ez nem higiénikus, és én túl hippi vagyok, pakolhatja sütőpapírral bélelt tányérra is – az is adja a “feelinget”. Vegán majonézzel, azaz egy evőkanál olívaolajjal és fél citrom levével, sóval, borssal, egy kiskanál mustárral, és egy pár csepp fehérbor vagy almaecettel kikevert fél csésze kókuszkrémmel vagy tofukrémmel a legvarázslatosabb.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ropogós bacon – húsmentesen

Ropogós bacon – húsmentesen

Íme a megváltás azoknak, akik odavannak a füstös-édes ízű, roppanós-húsos “szalonnáért”, ám egészségügyi vagy etikai okoknál fogva lemondtak az állati alapanyagokról.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.