Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Ropogós bacon – húsmentesen

Íme a megváltás azoknak, akik odavannak a füstös-édes ízű, roppanós-húsos “szalonnáért”, ám egészségügyi vagy etikai okoknál fogva lemondtak az állati alapanyagokról.
2016. november 19.

Íme a megváltás azoknak, akik odavannak a füstös-édes ízű, roppanós-húsos “szalonnáért”, ám egészségügyi vagy etikai okoknál fogva lemondtak az állati alapanyagokról. Szakácskönyvem, a Kristóf konyhája már elregélt egy vegán bacon receptet, ám akkor kókuszcsipszből, más néven kókussziromból készítettem.

Az összetevők listája kevéssé változott, ám “bacon” lelke valami egészen őrjítő furcsaság lett: ezúttal az ázsiai konyha kedvencével, a rizsből készült, hártya vékonyságú tavaszi tekercs alappal ügyeskedtem. Míg a kókusz bacon szinte rágós és szaftos, a rizspapír bacon olyan ropogós, hogy még magában is elrágcsálja az ember fia, de persze csicseriborsó omletthez, vagy akár hamis – tofu vagy kesudió sajttal készült – túrós csuszához is isteni opció.

 

Hozzávalók

nagyjából 30 szelet bacon-höz
  • 10 db rizspapír (ázsiai boltokban kapható, általában tavaszi vagy vietnámi nyári tekercs készítésére használják)
  • 1 evőkanál juhar vagy agave szirup
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál inaktív élesztő por, másnéven sörélesztő pehely
  • 1 evőkanál füstölt paprika
  • 3 gerezd (préselt vagy reszelt) fokhagyma
  • ízlés szerint só és feketebors (nekem mindkettőből elkél egy negyed teáskanál)

Elkészítés

    1. A sütőt 190 fokra melegítem elő, és előkészítek egy jókora tepsit, sütőpapírral bélelve, majd nekilátok a nagy mutatványnak.

    2.  A rizspapírt amolyan bacon-méretű csíkokra vagdosom, és kettesével egymásra fektetem őket. Ennek legjobb módja, ha éles ollót használok, és kettesével vágom szét őket, másként szilánkokra törik.

    3.  Minden összetevőt – természetesen a rizspapír kivételével – egy keverőtálba öntök, és voilá, készen is van a bacon-pác

    4. Egy másik keverőtálba langyos vízet engedek, majd megragadok egy dupla rizspapír-csíkot, és a vízbe mártogatom, egészen addig, míg össze nem tapadnak. Egy nagy vágódeszkára, vagy a konyhapultra     helyezett sütőpapírra pakolom, és jöhet a következő dupla csík – így teszek minddel, míg el nem fogy a rizspapírom.

    5.  Konyhai kenőecsetet (vagy akár egy tiszta festő ecsetet) ragadok, majd minden dupla rizspapír csíkot alaposan megkenek a marináddal, majd egyenként a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem őket a pácos oldalukkal lefelé, és a felső oldalakat is alaposan megkenceficéze.

 6.  Valahol 6 és 9 perc közt van a sülési idő, ki hogyan szereti – én a nyolcperces baconre esküszöm, szeretem, ha kicsit itt-ott megkapja a katlan, és fel-fel púposodnak a sötétbarna buborékok a felületén. Ugyanakkor nagyon könnyen megégnek, így fél szemmel mindig rájuk sandítok, és ha nagyon feketélleni kezdenek, azonnal kikapom a tepsit a sütőből.

 7.   Szerintem semmi értelme (és kevés az esélye) nem maradéktalanul felfalni, de ha mégis megmaradna, két napig még friss egy légzáró tároló edényben, szobahőmérsékleten, míg a hűtőben egy hétig is eláll, igaz, kicsit veszít csodás ropogósságából, ám az íz élmény így is megmarad.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Vegán „paprikás krumpli”

Vegán „paprikás krumpli”

Sütőtökös paprikás krumpli sárgarépával, lencsével és sok fűszerrel. Nem csak vegánoknak!
Vegán bolognai spagetti

Vegán bolognai spagetti

Egy finoman elkészített bolognai spagetti akár a vegánok kedvence is lehet – természetesen hús nélkül. Parmezán helyett sörélesztővel.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.