Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almás-szilvás zabpite

A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.
2016. November 19.

A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Készíthetjük kora tavasszal eperből és rebarbarából, nyáron az épp aktuálisan érő gyümölcsök bármelyikéből, és télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.

Ebben a verzióban az alap linzertészta helyett zabos változatot készítettem, a zab a pite töltelékében szintén visszaköszön.

 

Hozzávalók

egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához
  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely megőrölve
  • 7 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 2 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 4 nagyobb alma (kb. 80 dkg)
  • 50 dkg szilva
  • fél citrom kifacsart leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 5 evőkanál zabpehely finomra őrölve
  • A tálaláshoz:
  • kevés porcukor és zabpehely

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet és az őrölt zabpelyhet összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az elhabart tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

2. Közben a töltelékhez a meghámozott almát felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk, majd szintén kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a citromlével, a fahéjjal és a vaníliás cukorral együtt, kevergetve puhára pároljuk, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.

szilvaalmazabpite1

3. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ha kissé ragacsos, előtte kevés liszttel átgyúrjuk), és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. Villával megszurkáljuk az alját.

4. Az 5 evőkanál zabpehelyből egy kevéssel megszórjuk a tésztát, a többit elkeverjük a töltelékben. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

5. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral és zabpehellyel meghintve tálaljuk.

 

3/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!