Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almás-szilvás zabpite

A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.
2016. november 19.

A pite igazi jolly joker recept, hiszen mindig szezonja van. Készíthetjük kora tavasszal eperből és rebarbarából, nyáron az épp aktuálisan érő gyümölcsök bármelyikéből, és télen sem kell hanyagolnunk: almával, körtével, szilvával, olajos magvakkal vagy akár gesztenyével is nagyon finom.

Ebben a verzióban az alap linzertészta helyett zabos változatot készítettem, a zab a pite töltelékében szintén visszaköszön.

 

Hozzávalók

egy kb. 24 cm átmérőjű piteformához
  • A tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg zabpehely megőrölve
  • 7 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 2 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 4 nagyobb alma (kb. 80 dkg)
  • 50 dkg szilva
  • fél citrom kifacsart leve
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 5 evőkanál zabpehely finomra őrölve
  • A tálaláshoz:
  • kevés porcukor és zabpehely

Elkészítés

1. A tésztához a lisztet és az őrölt zabpelyhet összekeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sót, az elhabart tojást és a tejfölt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

2. Közben a töltelékhez a meghámozott almát felkockázzuk, a szilvákat kimagozzuk, majd szintén kockákra vágjuk. Lábasba tesszük a citromlével, a fahéjjal és a vaníliás cukorral együtt, kevergetve puhára pároljuk, majd levesszük a tűzről, és kihűtjük.

szilvaalmazabpite1

3. A lehűlt tésztát lisztezett felületen 1,5 mm vékonyra nyújtjuk (ha kissé ragacsos, előtte kevés liszttel átgyúrjuk), és kibélelünk vele egy kivajazott piteformát. Villával megszurkáljuk az alját.

4. Az 5 evőkanál zabpehelyből egy kevéssel megszórjuk a tésztát, a többit elkeverjük a töltelékben. A tölteléket a tésztára halmozzuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

5. A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral és zabpehellyel meghintve tálaljuk.

 

3/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Barackos pite (gluténmentes)

Barackos pite (gluténmentes)

A barackos süti több önmagánál, egy érzés, egy hangulat, egy lopott negyedóra egy jó kávéval. A tészta és a gyümölcs tökéletes találkozása, lágy és omlós minden napszakra.
Krémes, gyümölcsös pite

Krémes, gyümölcsös pite

Amíg a vasárnapi ebéd elkészül addig a gyümölcsös, krémes pitére is biztosan van idő, egyszerűen, gyorsan kész, és abbahagyhatatlan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.