Igazi food hack: isteni, olcsó, és negyed óra alatt elkészül: Ajvárpörkölt fehérbabbal, gombával
Odavagyok az ajvárért, a zakuszkáért, és a padlizsánkrém bármely formájáért: a food truckomban óriási sláger volt a libanoni padlizsánkrém, a “baba ganoush”, amikor pedig a Pancs Gasztro Placcon járok – amely a kedvenc kis piacom Budapesten – sosem hagyom ki, hogy megkóstoljam Szorgos Gazdáék zseniális padlizsánkrémeit.
Hozzávalók
4 személyre- 2 nagy fej gomba
- 1 konzerv óriás fehérbab
- 1 üveg ajvár, zakuszka, vagy padlizsánkrém
- 4 evőkanál száírított paradicsom
- 2 evőkanál paradicsomsürítmény
- fél konzerv paradicsompép, vagy 4 paradicsom lereszelt belseje
- 2 gerezd fokhagyma
- fél lilahagyma
- olívaolaj
- balzsamecet
- só,bors
- füstöltpaprika
- fűszernövények: zsálya, rozmaring, kakukkfű
Elkészítés
1. A gombácskákat kövér szeletekre vágom, a lilahagymát vaskos holdacskákra nyesem, a fokhagymákat hosszábban negyedelem.
2. Olívaolajon pirítom őket, majd ha már kissé megpirultak, fellöttyintem egy kis balzsamecettel, és sózom, borsozom.
3. Belekanalazom az óriás fehérbabot is, majd kis pirítás után mehet az ajvár, a paradicsompép és sürítmény is. Ilyenkor érdemes utánfűszerezni – én azt szeretem, ha szinte felrobban az ízektől, ezért aztán sem a feketeborsot, sem a füstöltpaprikát nem hanyagolom.
4. Tálaláskor megkínálom friss fűszernövényekkel, és apróra vágott szárított paradicsommal fejezem be az ízes-illatos dekorációt.