Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Gyors és könnyű saláta, felejthetetlen ízharmónia

Cékla és kaliforniai paprika saláta pirított dióval
2017. április 25.

Ennek a salátának keserédes története van: egyik kedvenc jaffai kávézómban, a Kaymakban kínáltak hasonlót. Forró nyári napokon imádtam könnyű ebédként – óriási cékla rajongó vagyok, de rendszerint a téli étrendemben szerepel, zöldségraguk, vegán fasírtok és sültek alkotóelemeként. Éppen ezért teljes kétségbeesés kerített hatalmába, mikor a Kaymak café megszűnt – a helyén nyíló új étterem étlapja pedig fittyet hányt az én kis tradíciómra. Szerencsére percek alatt elkészíthető otthon is – így ráadásul kicsivel több céklát, és egy kis bébispenótot is csempészhetek bele. Ismételten “csalunk”, és a szupermarketek polcairól jól ismert, vákuum csomagolású céklát használjuk – mert nem szégyelljük, hogy igenis előfordul, hogy nincs két óránk céklát főzni, hűteni, szűrni. Hiszem, hogy a kreatív konyha nem arról szól, hogy még a kávét is magamnak termesztem a balkonon, hanem arról, hogy egyensúlyt teremtek a frissen készített, és az előre csomagolt finomságok között, és punktum.

 

Hozzávalók

személyenként
  • 1 fej főtt cékla
  • fél piros kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva
  • negyed lila hagyma vékony holdacskákra vágva
  • Egy fél marék dió
  • Egy marék vegyes salátalevél - de bébispenóttal is lenyűgöző
  • 1 nagy csokor koriander zöld és petrezselyem vegyesen, apróra vágva
  • A dresszinghez:
  • 1 ek. tahini
  • 2 ek. víz
  • 1 ek. citromlé

  • bors
  • 1 gerezd fokhagyma préselve

Elkészítés

 A céklát dobókockányi darabokra vágom, a paprikát kicsumázom és csíkokra vágom, a hagymát meghámozom, és vékony holdacskákra szeletelem.

Száraz serpenyőben kissé megpirítom a  diót – vigyázva, nehogy odakozmáljon.

Minden összetevőt – egy kis diót kivéve – alaposan összeforgatok, megkínálom egy kis olívaolajjal és sóval, majd megszórom a maradék dióval és koriander zölddel.

A dresszinghez a tahinit felengedem 2 evőkanál vízzel, és erőteljes mozdulatokkal keverni kezdem. Előbb megkeményedik, majd könnyű krémmé változik. Ha továbbra is túl durva, adok hozzá még vizet, de csak apránként, nehogy túlságosan felhíguljon. A tahinit mindig variálhatom: apríthatok bele petrezselymet vagy koriander zöldet, de akár újhagymát is. A kedvenc tahini-kiegészítőm a savanykás, sötétlila, szumák nevű fűszer, amelyhez itthon török fűszerboltokban lehet hozzájutni.

A szósszal az oldalán, rozskenyérrel tálalom. Az édes cékla, az aromás paprika, a pikáns koriander és a krémes tahini felejthetetlen ízharmóniát alkotnak.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lustább napokra igazi megváltás: komfort kaja (fél)kész hozzávalóból

Lustább napokra igazi megváltás: komfort kaja (fél)kész hozzávalóból

Rizzsel töltött szőlőlevél citromos paradicsommártásban
Az avokádóval az a baj, hogy rettenetesen finom... Szuper egyszerű, nagyon finom tunkolós recept következik!

Az avokádóval az a baj, hogy rettenetesen finom... Szuper egyszerű, nagyon finom tunkolós recept következik!

Avokádós-cukkínis “tahini” - szezámmag krém csilivel, fekete olívával
Tavaszváró sajttorta -  egy igazán meglepő hozzávalóval

Tavaszváró sajttorta - egy igazán meglepő hozzávalóval

Egy biztos, ez a desszert tejmentes, tehát laktózérzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!