Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Teljes kiőrlésű kalács

Nincs húsvét finom házi kalács nélkül, és mért ne lehetne ezt is egészségesebb lisztből elkészíteni?
2018. március 14.

Hozzávalók

  • 3 dl tej
  • 1 csomag élesztő
  • 1 dkg nádcukor
  • 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5 dkg búzasikér
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás

Elkészítés

1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a nádcukrot, megkeverjük és lefedve hagyjuk felfutni.

Egy keverőtálba kimérjük a lisztet és a búzasikért, majd hozzáadjuk a maradék tejet, az olvadt vajat és 1 db tojást. Ha felfutott, hozzáadjuk az élesztőt is, majd a habverő dagasztó fejével tésztává gyúrjuk.

Konyharuhával letakarva 45 percre kelni hagyjuk.

Ezután hat egyenlő részre osztjuk a tésztát. Lisztes felületen kb.2 cm átmérűjű rudakat sodrunk belőle, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben hatos fonással kalácsot fonunk. A maradék tojást felverjük és ecset segítségével alaposan megkenjük vele a kalács tetejét, hogy szép fényesre süljön.

További 30 percig pihentetjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Sütés után 15-20 perccel, porhanyós tésztája miatt nagyon óvatosan szeleteljük. Cukormentes lekvárral tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nyers banoffee pite

Nyers banoffee pite

A banoffee egy közkedvelt angol desszert, általában vajas keksz alappal, karamellel és valamilyen krémmel. Világnapja alkalmából elkészítettem a teljesen nyers és növényi alapú verzióját.
Zöldfűszeres krumplisaláta

Zöldfűszeres krumplisaláta

Sokak kedvencét, a rántott hús mellé szinte elengedhetetlen krumplisalátát zsírszegényebb változatban készítettem el, amelyben az íz élményt a zöldfűszerek adják a majonéz helyett.

Napi ajánlatunk

Top videók

Töltött kiflik uzsonnára

Ezt pakold a gyerekek uzsonnás dobozába!

Kapros-csirkés melegszendvics

Nincs időtök reggel? Semmi baj! Ezt a szendvicset este is előkészíthetitek.