Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan érdemes tárolni a friss, vágott zöldfűszereket?

2021. szeptember 26.

Zöldfűszerekkel minden finomabb, és bár vannak módszerek az otthoni szárításukra és fagyasztásukra, a legfinomabbak mégis a frissen. Az ideális persze az, ha a kedvenc fajtákból van egy-egy bokorral a kertben (vagy legalább egy cseréppel a konyhaablakban), de tény, hogy ez nem mindig megoldható. Épp ezért jogos a kérdés: hogyan tároljuk a levágott zöldfűszereket, hogy minél tovább frissek és finomak maradjanak?

 

Mossuk vagy sem?

Sokszor halljuk, hogy csak felhasználás előtt érdemes megmosni a zöldséget, gyümölcsöt és zöldfűszert, hiszen nem szeretnénk, hogy több nedvességhez jussanak. Viszont manapság a legtöbb szupermarket vízpárnával permetezi az árusított növényeket, így amikor megvesszük, már elég nedvesek, azaz nagyjából mindegy, megmossuk-e. A mosással eltávolítjuk a felületi baktériumokat és szennyeződéséket, tehát végeredményben a megmosott zöldfűszer jó eséllyel tovább eláll. 

 

Mitől mehet tönkre a vágott zöldfűszer?

– Túl sok fény: károsítja a klorofillt, és a növények besárgulnak. Különösen veszélyeztetettek az érzékeny, vékony szárú, apró levelű fajták.

– Túl sok oxigén: a bazsalikom vagy a menta, ha nem csomagoljuk be, gyorsan barnulásnak indul. 

– Túl sok nedvesség: gyors rohadással lehet számolni. 

– Túl kevés nedvesség: ettől pedig kiszáradnak.

– Nem megfelelő hőmérséklet: gyorsabban megromlanak vagy elveszítik az ízüket. A legtöbb zöldfűszert a legjobb a hűtőben tartani, kivéve a bazsalikomot és a mentát.

Összefoglalva: növényünk levegőzzön, de ne túlságosan, ne tegyük erős, közvetlen fényre, tároljuk hűvösben. 

 

Hogyan tároljuk?

A szívósabb fajták esetén a legjobb, ha nedves papírtörlőbe csavarjuk a zöldfűszert, majd így műanyag tasakba vagy dobozba zárjuk.

Az érzékenyebb zöldfűszerek akkor bírják a legtovább, ha valamilyen edénybe és vízbe állítjuk, mintha virágok lennének, a tetejükre pedig műanyag zacskót húzunk. 

 

Forrás: serious eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Éljen a zöldfűszerek királynője: 3 szuper recept kaporral

Éljen a zöldfűszerek királynője: 3 szuper recept kaporral

Valahogy mindig ott van a háttérben, szinte észre sem vesszük, nélküle azonban fabatkát sem érne egy valamirevaló tökfőzelék. Igen, ő a kapor, amitől igazán frissítő, karakteres lesz egy leves, egy főzelék vagy a köret.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.