7 hétköznapi étel, amit feldobhatunk zöldfűszerrel
2021. February 9.Nyáron a kertben, a teraszon, a balkonládában, télen pedig a napos konyhaablakban nevelgethetjük a fűszernövényeinket. Van, aki szinte mindenbe tesz a kedvenceiből, de elképzelhető, hogy egy kezdő fűszernevelgető még bizonytalan: szép-szép, de mihez használhatom? 7 tipp következik, amelyek mindegyike a hétköznapokra szól – ebből is látszik, mennyire sokoldalúak a zöldfűszerek!
1. Körözött
A hagyományos, tejföllel lazított, hagymás, fokhagymás, fűszerpaprikás túrókrémbe zöldfűszereket is keverhetünk.
Mit ajánlunk? Aprított snidlinget.
2. Rántotta
A legegyszerűbb rántotta is sokkal finomabb lesz némi zöldfűszertől. Felcsíkozva adjuk hozzá, akkor, amikor már félig megsült a tojás.
Mit ajánlunk? Csíkozott bazsalikomot.
3. Ízesített víz
Mert a megfelelő folyadékbevitelre télen is szükség van! Ízesítsük a vizet kezeletlen héjú citrommal, naranccsal és zöldfűszerekkel.
Mit ajánlunk? Mentát és citromfüvet.
4. Paradicsomos spagetti
A hétköznapi gyors vacsik koronázatlan királynője, ugye? A lassan főtt paradicsomos raguba bátran jöhet olyan zöldfűszer is, amelyet hosszabban kell hőkezelni.
Mit ajánlunk? Oregánót, rozmaringot, kakukkfüvet és a főzés végén bazsalikomot.
5. Tepsis sült hús
Az egyszerű sült vagy grillezett húsra tegyünk intenzív ízű zöldfűszert. Rögtön izgalmasabbá válik a hétköznapi sültünk!
Mit ajánlunk? Tetejükre tűzött zsályaleveleket.
6. Nokedli
Keverjük finomra aprítva a nokedli masszájába, és így szaggassuk ki. A színe és az íze is szuper lesz.
Mit ajánlunk? Apróra vágott bazsalikomot.
7. Köretek
A tabbouleh-t, azaz a libanoni bulgursalátát (amit inkább hívhatunk bulguros petrezselyemsalátának, tekintve a tetemes mennyiségű hozzáadott zöldfűszert) senkinek sem kell bemutatni. A gabonák vagy álgabonák remekül feldobhatók egy-egy nagy csokor zöldfűszerrel.
Mit ajánlunk? Petrezselymet és a nyarat felidéző kaprot.