Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ez az 5 apró konyhai trükk megkönnyítheti a dolgos hétköznapokat

2020. June 24.

Mindnyájan törekszünk arra, hogy praktikus háztartást vezessünk. Szeretnénk elkerülni a mumus feladatokat, és az sem mindegy, mennyi alapanyagunk, még fogyasztható élelmiszerünk vész kárba. Jó lenne gyorsan végezni a sütéssel, főzéssel, közben pedig finomakat alkotni. Ez az 5 egyszerű trükk is segíthet, érdemes kipróbálni valamennyit. 

 

Tojáshámozás

Ha a keményre főtt tojások megpucolását komoly macerának érezzük, vessük be az alábbi trükköt. Egy üres befőttes üveget töltsünk meg félig vízzel, majd helyezzük bele a tojás(oka)t. Zárjuk le az üveget, majd rázzuk össze pár másodperc alatt. Ezután vegyük ki a tojásokat: a héjuk könnyedén eltávolítható lesz. 

 

Fokhagymapucolás 

Szintén egy befőttes üvegre lesz szükségünk. Helyezzük bele az egész fej fokhagymát, csavarjuk rá az üvegre a tetejét, majd rázzuk pár másodpercig. Ezalatt a gerezdek elkezdenek szétválni egymástól, illetve a héj is kezd lejönni. Vegyük ki a fokhagymát, szabadítsuk meg a könnyen eltávolítható héjdaraboktól, majd tegyük vissza, és rázzuk további 20-30 másodpercig. A maradék héjnak is búcsút inthetünk. 

 

Krumplihámozás 

Pontosan tudjuk, hogy nem nagy élvezet főtt krumplit pucolni. Főleg, ha nagyobb mennyiségről van szó. A megoldás egyszerű: a nyers, megmosott burgonya héját éles késsel, spirál alakban metsszük be, majd így főzzük meg. Ezután könnyedén eltávolítható lesz a héj. 

 

Citromlé 

Ha csak pár csepp citromlére van szükségünk, és nem szeretnénk a citromunkat félbevágni, járjunk el a következő módon. Szúrjunk bele a citrom egyik végébe egy fogpiszkálót. Ezután tegyük a pultra, tenyerünkkel nehezedjünk a gyümölcsre, és görgessünk párat rajta. Húzzuk ki a fogpiszkálót, majd tartsuk a citromot egy pohár fölé. Óvatosan nyomjuk meg, ki fogunk tudni nyerni belőle némi citromlevet. Az egész gyümölcs pedig mehet vissza a hűtőbe. Ezzel a módszerrel tovább eltartó lesz.

 

Kemény péksütik 

Ha a bagettünk, kiflink vagy zsemlénk kissé már szikkadt, nem kell rögtön zsemlemorzsát készítenünk belőle, a kívül ropogós, belül pedig puha állag még visszanyerhető. Vizezzük be úgy, hogy mindenhol benedvesedjen a héj, majd toljuk 180 °C-ra előmelegített sütőbe 3 percre. Ezután fordítsuk meg a péksüteményeket, és süssük így is további 3 percig. Ellenőrizzük le az állagot, ha a héj keménynek tűnik, el is készültünk. Ha nem, a fenti módon süssük tovább még egy kicsit. 

 

Forrás: Tips and Tricks 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Konyhai trükkök a nagyiktól I. rész

Konyhai trükkök a nagyiktól I. rész

A Buzzfeed saját olvasóitól kért efféle trükköket.
Konyhai trükkök a nagyiktól II. rész

Konyhai trükkök a nagyiktól II. rész

A lista még 10 elemmel folytatódik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!