Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Rejtett zugok a konyhában – ne feledkezzünk el róluk takarítás közben!

2019. June 21.

A főzni szerető emberek konyhájában néha valóságos nagyüzem alakul ki: akár egy hét alatt is olyan sokféle alapanyag fordul meg a pultokon, a kamrában és a hűtőben, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Az intenzív használat alapos takarítást igényel, ami nem merülhet ki a padló felmosásában és a pultok letörlésében. Mutatjuk, hogy hol szeretnek igazán megbújni a különböző baktériumok és szennyeződések.

 

Edényszárító

Legtöbbször áll valamennyi víz a csepegtetőtálcában, ami baktériumok táptalajává válhat. Minden használat után, ha leszedtük az edényeket, öntsük ki, majd töröljük is szárazra.

 

Konzervnyitó

Egyike azoknak az eszközöknek, amelyeket használat után csak visszarakunk a helyére. Pedig alaposan le kellene törölni, illetve alkalmanként az ecetes oldatban történő áztatás is igen hasznos: fertőtlenít és megvéd a rozsdásodástól.

 

Szemetes

A rendszeres ürítés ellenére sem marad makulátlan a szemetes, belső falán hajlamosak megjelenni kis ételmaradékok és egyéb nehezen azonosítható foltok. Ezek pedig kellemetlen szagokat fognak okozni, némi tisztítószer és pár óra a napon viszont csodákat tesz.

 

A kenyérpirító morzsatálcája

Ha pirítós készítése közben égett szagra leszünk figyelmesek (miközben a toastunkkal minden rendben), az biztos jele annak, hogy legfőbb ideje kitakarítani a morzsatálcát. Egyes pirítóknál egyszerűbb a művelet, más típusoknál kicsit komplikáltabb, de mindenképpen érdemes időt szakítani rá.

 

Újrahasznosítható zacskók

Itt két jó megoldás közül választhatunk. A különböző alapanyagokhoz (hús, zöldség, tejtermék) vagy rendszeresítünk külön zacskókat, vagy könnyen kitisztíthatókat választunk – és minden egyes használat után ki is öblítjük őket.

 

A hűtő és a fagyasztó fogantyúi

Ha a polcok tiszták, és a hűtő mélyén sem lapulnak gyanús eredetű ételmaradékok, még nem vagyunk készen. Érdemes vetni egy pillantást a fogantyúra vagy markolatra, töröljük át gyakran fertőtlenítőszeres kendővel.

 

Sütőkesztyű

Legalább annyira koszolódik, mint a konyharuhák, a legegyszerűbb, ha azokkal együtt – és ugyanolyan gyakorisággal – bedobjuk a mosógépbe.

 

Ételtartó dobozok

Hiába praktikus a műanyag doboz, van egy nagy hátránya, ez pedig az, hogy a műanyag könnyen beveszi a bennük tárolt ételek szagát. A szimpla elmosáson túl időnként vessük be az ecetes oldattal történő kitisztítást is.

 

Forrás: my recipes

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!