Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Profi séf szeretnél lenni a konyhádban? Mutatjuk, mire figyelj különösen

2019. July 16.

Egyik szakmánál sincs másként: minden az alapokkal kezdődik. Hiába lennénk tehetségesek az ízek párosításában vagy éppen a tálalásban, ha a nélkülözhetetlen alapfogalmakkal nem vagyunk tisztában. Persze nem kell séfképzésben részt vennünk, de érdemes megnézni, hogy egy-egy ilyen iskolában mire fordítanak nagy hangsúlyt.

 

Profi késhasználat

A kés megfelelő használatának elsajátítása az egyik legelső feladat. Egyaránt fontos, hogy az adott alapanyaghoz biztonsággal tudjunk megfelelő kést választani, és az is, hogy elsajátítsuk a technikát. Ezután pedig jöhet a gyakorlás: egészen addig folytassuk, amíg gyorsak és pontosak nem leszünk. A lényeg a sebesség mellett azon van, hogy képesek legyünk egyenletes méretű darabokat vágni, hiszen a különböző méretűre vágott zöldség és hús nem fog egyenletesen megfőni.

 

El kell tudni készíteni egy jó alaplevet

Számtalan ízletes étel alapja a jó minőségű alaplé, nem csoda, hogy ez az egyik legelső dolog, amelynek meg kellene tanulnunk az elkészítését. A kulcs a türelem, az alaplevet órákon keresztül kell főzni forralás nélkül, és időnként le kell fölözni a felszínét. Koncentrált, karakteres ízeket kell kapnunk. 

 

A receptek jó irányvonalat adnak, de tudni kell elszakadni tőlük

Egy kezdőnek a recept hasznos segítség, hiszen azt már valaki kikísérletezte, tehát tudjuk, hogy működik. Ám ahogy egyre többet főzünk, próbáljunk meg a megérzéseinkre hagyatkozni. Hasznos viszont megjegyezni pár egyszerű arányt, hogy ne kelljen mindig utánanézni.

 

Hozzuk ki a legtöbbet a fűszerekből

Azt, hogy mi India legkedveltebb fűszerkeveréke, vagy éppen milyen fűszerek kerülnek a mexikói ételekbe, receptekből, könyvekből is megtanulhatjuk. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy az adott fűszerből hogyan lehet kihozni a legtöbbet. Érdemes különböző kombinációkkal és azok arányával kísérletezni, illetve olyan trükköket is ismerni, mint a pirítás. Ha egész fűszerekkel dolgoznunk, hasznos először megpirítani sütőben vagy serpenyőben, hogy még intenzívebb legyen az ízük. 

 

A cukor kiegyensúlyozza a sót, a savas hozzávalók pedig a zsírt

Szintén olyan alapszabályok, amelyek jó mankót jelenthetnek főzés közben. Ha egy étel túl sós lett, akkor a só ízét egy kis cukorral vagy mézzel jól el lehet kendőzni. Az étel fajtájától függően ez az édes hozzávaló lehet akár sárgarépa vagy édesburgonya is. Hasonlóan, ha túl zsíros vagy olajos az étel, akkor ecetet, citromlevet vagy joghurtot adhatunk hozzá.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

7 tuti tipp egy profi séftől

7 tuti tipp egy profi séftől

És mi, otthoni szakácsok még ügyesebbek leszünk

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!