Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindig van egy első muffin… Sütési tanácsok kezdő konyhatündéreknek

2019. May 23.

Úgy gondoljuk, hogy egy gasztronómiai oldalon nem csak különlegességekkel kell foglalkoznunk, hanem az alapokkal is. Vannak, akik most kezdik meg az első tétova próbálkozásokat a konyhában, cikkünk nekik szól. Sütni mindenképpen élvezetes, de nem a legegyszerűbb dolog a világon. Amint bekerült a tepsi a sütőbe, már nem tudunk korrigálni, így nem mindegy, hogy hogyan is állítjuk össze azt a bizonyos tésztát. Jöjjön pár egyértelműnek tűnő, de megszívlelendő tanács.

 

1. Kövessük a receptet betűről betűre

Sütéskor a recept nem csupán kiindulópont, hanem pontos műszaki terv. Nem lehet csak úgy improvizálni, hozzávalókat cserélgetni vagy kihagyni. Vagyis lehet, csak akkor az a végeredményen is meg fog látszani. Amennyiben gyakorlottak vagyunk, persze nyugodtan variáljunk a hozzávalókon, azonban kezdőként egyszerűbb pontosan betartani a receptet. Ha pedig elsőre jól sikerült, már elgondolkozhatunk azon, hogy miként formálnánk az alapreceptet saját ízlésünkre.

 

2. Használjuk a legjobb hozzávalókat

Vannak alapanyagok, amelyeknek tényleg frisseknek kell lenniük, különben nem fog működni a recept. Legjobb példa erre talán az élesztő. Ha nem fut fel, keletlen marad a tészta, és gyakorlatilag felesleges betennünk a sütőbe. De más hozzávaló is lehet ludas: például a fahéj és a szegfűszeg elveszíti az ízét, ha túl sokáig tároljuk őket. És persze a jó minőségű vajjal sem érdemes spórolni.

 

3. Pontosan mérjük ki a hozzávalókat

Ez az 1. tanácsunk párja. A sütés a pontosságról is szól, nem lehet csak úgy szemmértékre önteni a hozzávalókat a keverőtálba. Ne sajnáljunk beruházni egy pontos konyhai mérlegre, meg fogja könnyíteni a munkánkat. És azt se feledjük, hogy főzés közben folyamatosan lehetőségünk nyílik kóstolni, módosítani az összetevőkön, beállítani az ízeket, a fűszerezést. Erre viszont sütéskor nincs mód, maradjunk inkább a precíz méricskélésnél!

 

4. Nem árt egy jó sütő

Nem arra gondolunk, hogy mindenki rohanjon megvenni a legdrágább és legcsodálatosabb sütőt, ha amúgy teljesen jól működik a konyhájában található eszköz. Viszont a legolcsóbb, sütőbe tehető hőmérő is rengeteget segíthet, hiszen hiába állítjuk be egy bizonyos hőmérsékletre a sütőnket, ha az nem teljesen pontos. Pár fok eltérés is számíthat, így ez a plusz beruházás egyáltalán nem mondható feleslegesnek.

 

5. Ne nyitogassuk a sütőt

Türelem, türelem és még egy csipet türelem. Érthető, ha kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan is áll a sütink, de ha sűrűn nyitogatjuk a sütőajtót, egyszerűen tönkretesszük a végeredményt. Az ajtó kinyitására ugyanis a hőmérséklet leesik, az éppen sülő tészta pedig összeeshet. Legyünk türelmesek, és inkább tartsuk tisztán az üveget a sütő ajtaján, és nézegessük azon keresztül az épp készülő művünket.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!