Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Újonc vagy a konyhában? Egy profi séf az alábbiakat tanácsolja 

2019. August 23.

Valahol mindent el kell kezdeni, igaz ez a konyhai tevékenységekre is. Boris Ginet professzionális séf és étterem-tulajdonos összegyűjtött pár jó tanácsot, amelyeket mindenképpen érdemes megfogadni, hogy profi szakácsokká váljunk a saját konyhánkban. 

 

1. Süssünk egyenletesen

Nem minden sütő süt egyformán, még a legjobbakban is akadnak melegebb és kevésbé meleg pontok. Ha legalább egyszer megfordítjuk (kb. a sütési idő felénél) az ételt, sokkal egyenletesebben fog megsülni, és érezhetően finomabb lesz a végeredmény.

 

2. Friss fűszernövények

Néhány friss, cserepes fűszernövénynek (például koriandernek, petrezselyemnek, snidlingnek, bazsalikomnak és zsályának) minden konyhában ott lenne a helye. Ha csak díszítésnek használjuk, akkor is sokkal mutatósabb velük az étel. Persze az íz a legfontosabb, süssünk-főzzük velük minél többet!

 

3. Gyakoroljunk a késünkkel

Profi tipp: a nem domináns kezünkön mindig hajlítsuk be az ujjainkat, a kést fogó kezünk mutatóujját pedig ne tegyük a kés pengéjének a tetejére.

 

4. Kerüljük a zsúfoltságot

Ne pakoljuk tele a serpenyőt! Ha ugyanis csurig van a serpenyő, gőz keletkezik, és az étel pirulás helyett párolódni fog. 

 

5. Nem kell könnyezni hagymavágás közben

Felvágás előtt tegyük 10 percre jeges vízbe a hagymát, így kevesebb könnyel megúszhatjuk a hagymavágást. 

 

6. Ne spóroljunk a fokokkal

Ne ijedjünk meg a magas hőmérséklettől! Ha senyveszteni vagy pirítani szeretnénk a zöldségeket, magas hőmérsékletre lesz szükségünk. Amennyiben túl alacsony a hőmérséklet, az ételből felszabadul a víz, és a serpenyős példához hasonlóan szintén párolni fogunk pirítás helyett.

 

7. Alapos előkészítés

Pont akkor fontos az előkészítés, ha nincs sok időnk a főzésre. Ha minden konyhakészen kéznél van, elkerülhetjük a főzés közbeni kapkodást. 

 

8. Szálra merőlegesen vágjuk a húst

Ha húst szeletelünk, mindig a szálakra merőlegesen vágjunk, ne párhuzamosan, így sokkal szaftosabb lesz és ízletesebb az elkészült étel.

 

9. Sót és olajat a forrásban lévő tésztavízbe

A só ízesíti, az olaj pedig megakadályozza, hogy összeragadjon.

 

10. A tökéletes főtt tojás

Egy nagy lábasban forraljunk vizet közepes lángon. Óvatosan tegyük bele a tojásokat, és főzzük 7-10 percen át. 10 perc alatt a sárgája még részben puha marad, ha keményre szeretnénk, akkor hagyjuk még a vízben pár percig.

 

11. És a tökéletes főtt rizs

1 rész rizs és 1 rész folyadék együtt felforralva, fedőt rá, majd takaréklángra – ennyi a tuti recept. Ne emeljük fel a fedőt, ne kavarjuk át, csak hagyjuk megfőni, majd pihentessük 5-10 percen át.

 

12. Főzés előtt legyen szobahőmérsékletű a hús

Így szaftosabb lesz, illetve egyenletesebben is sül át.

 

13. Turmixtipp

Amikor smoothie-t készítünk, először a folyadékot tegyük a turmixgépbe, majd ezt kövessék a szilárd hozzávalók. Így a turmixgépünk is tovább bírja, illetve az italunk is krémesebb lesz.

 

14. Fokhagymapucolás

Pucolás előtt a gerezdeket nyomjuk meg a kés lapos oldalával. Pattanni fognak egyet, ezután sokkal egyszerűbben lejön a héj.

 

15. Olívaolajat mindenre

Na jó, majdnem mindenre… A kész ételekre löttyintsünk egy kis jó minőségű extra szűz olívaolajat, szinte bármilyen étel finomabbá, ízesebbé válik tőle. 

 

16. Szezonálisat vásároljunk

Inkább szezonban vásároljunk zöldséget és gyümölcsöt, és fagyasszuk le télre, a télen vásárolt eperben vagy ribizliben nem lesz sok köszönet. 

 

17. Sózzunk bátran

Egy adag tengeri só nagyszerűen elővarázsolja az ételek eredeti ízét.

 

18. Házi öntetet a salátákra

A házi öntetek sokkal egészségesebb a boltiaknál. Egyszerű alaprecept az egy rész ecet vagy más savas összetevő (almaecet, lime, citrom), három rész extra szűz olívaolaj pici sóval és borssal. Krémesíteni a legegyszerűbben mustárral vagy dijoni mustárral tudunk. 

 

Forrás: popsugar

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Harry herceg így tesz helyre egy séfet

Harry herceg így tesz helyre egy séfet

Mindössze 10 éves volt, mikor sütési tippet adott a királyi udvar akkori szakácsának.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!