Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Apró trükkök a konyhában: jelentéktelennek tűnnek, mégis rengeteget segíthetnek

2019. július 29.

Kiömlött, foltos lett, éretlen, nem lehet jól vágni… Ezek bizony olyan mindennapi bosszúságok, amelyek elkerülhetetlenek a konyhában. Vagy mégis létezik megoldás? A legtöbb problémára igen, mutatjuk! 

 

Tisztítsunk szószokkal

A ketchuppel meglepően jól lehet réz eszközöket és edényeket polírozni. Egy kevéssel dörzsöljük be az elszíneződéseket, hagyjuk pár percig hatni, majd ismét dörzsöljük át, és végül öblítsük le. 

 

Hígítsuk fel a drága juharszirupot

A jó minőségű juharszirup bizony költséges élelmiszer. Ha 1 csésze almaszószt összekeverünk 1 csésze juharsziruppal, nem csupán spórolunk az utóbbival, hanem nagyon finom gofri vagy amerikai palacsinta feltétet kapunk.

 

Tisztább kiöntők

Ha a tejeskávénkhoz használt tejkiöntőből hajlamosak vagyunk reggel, félálomban kilötyögtetni a tejet, képezzünk egy kis „ellenállást”. Ehhez elég bedörzsölnünk a kiöntő száját egy kis vajjal.

 

Második esély a textíliáknak

Az elhasználódott konyharuhák még tökéletes törlőrongyok lehetnek. Vágjuk le az elhasználódott részeket, és szegjük be a széleket. 

 

Frissen maradó alma

Ha nem szeretnénk, hogy a meghámozott alma bebarnuljon, tegyük a szeleteket vízbe egy evőkanálnyi citromlé társaságában.

 

Gyorsan beérő paradicsomok

Helyezzük a kemény paradicsomokat egy körtével, almával vagy banánnal közös dobozba, elősegítik a beérést.

 

Ízletesebb brownie

Ha a sima kristálycukrot barna cukorral váltjuk ki a kedvenc brownie receptünkben, akkor kellemesen karamellás ízű lesz a süteményünk. 

 

Eszközök több célra 

A habzsák és a díszítő cső használatát ne korlátozzuk a szülinapi tortákra, például kaszinótojás megtöltése is jóval gyorsabb lesz habzsákkal. 

 

Főzzük meg a krumplit, mielőtt megsütnénk

Mielőtt a sütőbe kerülnének, főzzük a krumplikat héjukban, sós vízben, forrástól számított 10 percet. Így gyorsabban elkészülnek a sütőben. Újkrumplinak kevesebb idő is elegendő. 

 

Még egy kis kakaó

Ha csokitortát sütünk, használjunk kakaót is a sütőforma beszórására, így nem lesz fehér lisztporos a torta, amikor kivesszük a formából.

 

Gyors zsemlemorzsa

Hirtelen zsemlemorzsára van szükség? Kapjunk elő pár szelet kenyeret, dobjuk a kenyérpirítóba, majd tegyük zacskóba, és törjük össze sodrófával.

 

Csináld magad sütiszaggató

Ha éppen nincs kéznél a kedvenc sütiszaggatónk, bármilyen kinyitott konzerv vagy egy pohár szája is megteszi.

 

Sűrítés liszt nélkül

Ha nem vagyunk a lisztes rántások hívei, egy kis burgonyapehellyel vagy zabpehellyel szintén jól be lehet sűríteni a szószokat, mártásokat, krémleveseket. 

 

Friss illatok

Ha kifacsartunk egy narancsot vagy grépfrútot, fordítsuk ki a félbevágott gyümölcsöt, és dörzsöljük be vele a mosogatót. Utána tegyük a lefolyó nyílása fölé, és engedjünk rá vizet. Viszlát, kellemetlen szagok! 

 

Könnyebben szeletelhető húsok

A nyers hús sokkal könnyebben szeletelhető, ha nem várunk arra, hogy felengedjen, hanem fagyosan daraboljuk fel. Egyszerűbb vágni, és sokkal szebbek lesznek a szeletek. Ha egészen vékony szeleteket szeretnénk vágni, akkor szintén ez lesz a jó megoldás. 

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?