
Házi ricottás gnocchi mentás zöldborsóval (gluténmentes)
Hozzávalók
4 fő- A gnocchihoz:
- 25 dkg ricotta
- 5 dkg parmezán, reszelve
- 7 dkg fehér rizsliszt
- 3 dkg cirokliszt
- 5 dkg kukoricakeményítő
- 2 dkg burgonyakeményítő
- 1 tojás
- só
- frissen őrölt bors
- néhány reszelésnyi szerecsendió
-
- A borsópüréhez:
- 20 dkg zsenge zöldborsó
- 5 dkg parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor mentalevél
- só
- frissen őrölt bors
- 1 citrom reszelt héja
- a formázáshoz fehér rizsliszt
- a sütéshez vaj
Elkészítés
A gnocchi összes hozzávalóját gyorsan összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva 30 percre a mélyhűtőbe tesszük (vagy legalább 1 órára hűtőbe).
Közben a zöldborsót blansoljuk, azaz sós, lobogó forró vízbe dobjuk kb. 4 percre, majd hideg víz alatt átöblítjük, lecsepegtetjük.
A ¾ részét turmixgépben pürésítjük a parmezánnal, a fokhagymával, a mentalevelekkel és annyi blansolóvízzel, hogy krémes állagot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Visszatérünk a gnocchihoz: a tésztát két folpack között, rizsliszttel meghintett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokból rudakat sodrunk, azokat 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy villa hátával mintát nyomunk rájuk. Lobogó sós vízben kifőzzük, és olvasztott, enyhén barnított vajban kicsit átpirítjuk.
Tálaláskor a vajas gnocchira pötyögtetjük a zöldborsópürét, rászórjuk a félretett zöldborsót, és mentával megszórja, kevés citromlével meglocsolva fogyasztjuk.