Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kezdődik a suli! De mit csomagoljunk az uzsonnás dobozba, ha otthonról viszi az ebédet a gyerek?

2019. szeptember 4.

Sok szülőnek okoz fejtörést, hogy mi is kerüljön az uzsonnás dobozba az iskolai hónapokban. Legyen egészséges, tápláló és persze finom, hogy a gyerek meg is egye, és ne érintetlenül vigye haza a dobozt délután. Még nagyobb a dilemma, ha mindezen kritériumok mellé még ételérzékenység, a megszokottól eltérő étkezési mód vagy további kritériumok is társulnak. Cikksorozatunk első részében a gluténmentes iskolai táplálkozáshoz adtunk ötleteket, majd megnéztük, hogy milyen a jó laktózmentes uzsonnás doboz. Ezután azokra a gyerekekre fókuszálunk, akik vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatnak. Befejező részünkben az otthonról vitt ebédhez – azaz főételhez, nem pedig a kisétkezésekhez – adunk ötleteket: mit csomagolhatunk ha van lehetőség melegíteni, és mit, ha nem áll rendelkezésre mikrósütő. 

 

Közös szabályok 

Válasszunk olyan ételeket, amelyek nem romlanak meg gyorsan, és járjunk utána a hűtés lehetőségeinek. Törekedjünk arra, hogy az egyes összetevők ne barnuljanak meg, ne áztassák el egymást és ne száradjanak ki. Az ilyen ételeket tartogassuk otthonra, a sulis házikoszt legyen tápláló, de emellett maradjon is gusztusos ebédidőre. 

Fontos, hogy a gyerek biztosan megegye, amit csomagoltunk, különben éhesen ül majd a padban, leesett vércukorszinttel tanul vagy indul edzésre. Az új ételekkel inkább otthon kísérletezzünk, aztán ha beváltak, mehetnek az uzsonnás dobozba. 

Praktikus választás a több rekeszes vagy emeletes doboz, így az egyes komponensek nem fognak idő előtt összekeveredni. A tészta és a paradicsomszósz például menjen külön rekeszbe, de ha pesztós pennét csomagolunk, azt egész nyugodtan összeforgathatjuk előre is. 

 

Mit csomagoljunk, ha megoldott a melegítés? 

Krémleves. Ha a gyerek szereti, miért ne vihetne a suliba is belőle? Persze legyen bombabiztos a csomagolás, a feltétet – például a pirított kenyérkockákat – pedig külön dobozba tegyük. 

Tészta szósszal. Bolognai, pesztó, paradicsomszósz vagy éppen egy jó kolbászos feltét? Bármelyik szuper, viszont gombát inkább ne tartalmazzanak a romlandóság miatt. A kifőtt tésztát érdemes kevés olajjal összeforgatni, hogy ne száradjon ki. 

Sült hús tetszőleges körettel. Inkább akkor válasszuk, ha van hűtőszekrény. A rántott húst sokan nem szeretik melegítve, a bunda nélküli sült húsok viszont finomak mikrózás után is. A sült burgonya szintén nem élmény állottan, majd felmelegítve, a rizs, a kuszkusz, a bulgur és a tört burgonya azonban tökéletes lesz. 

Főzelékek és raguk. A legtöbb főzelék egy kis mikrózás után olyan lesz, mint frissen főzve. A húsos vagy zöldséges szaftos raguknak pedig szintén nem árt a melegítés, marha- vagy csirkeragu, de akár vadas is mehet a dobozba. 

Töltött zöldségek. Padlizsán, cukkini, kaliforniai paprika rizzsel, hússal vagy gabonákkal, álgabonákkal töltve, sajttal összesütve remek választás lehet. 

 

Inkább hideg legyen az ebéd?

Tésztasaláta. Cikksorozatunk előző részeiben már többször említettük a remekül variálható tésztasalátákat. A tejfölös-majonézes dresszing megakadályozza, hogy kiszáradjon a tészta, sült, főtt és nyers zöldségek, sonka, kolbász vagy főtt hüvelyesek egyaránt kerülhetnek bele. Minden esetben rövidebb fajtájú tésztát válasszunk! 

Tortillatekercsek. Tortillába gyakorlatilag bármit tölthetünk, például sült csirkekockákat salátával vagy babos-húsos ragut, akár a burritóba. Hasonlóan megtölthetünk egy zsebes pitát is.

Polenta. A tejben vagy vízben sűrűre főzött kukoricadarát öntsük egy tepsibe vagy lapos hőálló tálba, és dermesszük ki. Ezután vágjuk tetszőleges szeletekre, és grillezzük meg a tetejüket. Salátával, fűszervajjal körítve vagy köretnek is szuper lesz. 

Fasírtok. A húsos és a zöldséges fasírtok finomak hidegen, emlékezzünk csak a retró fasírtos szendvicsre! Csomagoljunk melléjük mártogatóst vagy salátát. 

Quiche. A francia sós pite hidegen a legjobb! Az omlós tésztára a tejszínes-sajtos-tojásos töltelék mellett kerülhet kolbász, szalonna, főtt brokkoli vagy zöldbab is. 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!